Meindl, Hanwag, Lowa: keuze te over. Maar wat is nu de juiste wandelschoen voor jou?

Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelschoenen kiezen voor jouw doelen

Ze komen in verschillende kleuren, vormen, maten, hoogtes, en voor verschillende situaties. Schoenen, we hebben er ongetwijfeld per persoon veel te veel maar het is natuurlijk veel te leuk om eindeloos te kunnen combineren met verschillende outfits. Het kan er allemaal wel fashionable en mooi uit zien maar het is ook belangrijk dat een schoen steun biedt aan je voeten en enkels. Vooral als je lange afstanden gaat wandelen. 

Er zijn bij het uitzoeken van de juiste wandelschoenen een aantal zaken van belang waarop je moet letten: doeleinde/categoriemateriaalpasvorm en maat van de schoen. Outdoor-speciaalzaak Bever heeft een handige keuzehulp online staan, die je helpt bij het kiezen van de juiste wandelschoenen.

Waar ga je de schoen gebruiken?

Als eerste is het belangrijk dat je schoenen kiest die passen bij het doel waarvoor je ze wilt gebruiken. Elke schoen wordt namelijk gemaakt met een bepaald doeleinde. Er zijn dus geen all-round schoenen. Wandelen door de Nederlandse polders vraagt andere kwaliteiten van een schoen dan wanneer je lange trektochten gaat doen. In Nederland kom je met een A-schoen wel weg. Voor tochtjes met wandelclubs in eigen land is de A-schoen helemaal prima. Voor een wandelvakantie op Corsica kun je beter een A/B of B-schoen nemen. Dit omdat je op Corsica veel moet klimmen en dalen over rotsige paden, soms met losliggende stenen. Dit geldt zeker voor de beruchte GR20 op Corsica.

Als u bijvoorbeeld een wandeling door Schotland maakt is waterdichtheid een belangrijke factor, maar in gebieden waar nauwelijks een druppels valt moet u weer naar andere factoren kijken die essentieel zijn. Gaat u met een zware rugzak op stap? Dan is het essentieel dat de schoen voldoende enkelsteun biedt.

Wat is de juiste pasvorm?

Als je eenmaal weet welke soort schoen je nodig hebt dan moet je naar de pasvorm gaan kijken. De pasvorm verschilt per merk en wordt ook beïnvloed door de materialen waarvan de schoen is gemaakt. Salomon gebruikt bijvoorbeeld andere materialen en maten dan het merk Hanwag. Dus kijk naar hoe je voet is, smal, breed, lang of klein en kies daarbij het merk. Het is erg verstandig om langs te komen in een winkel om verschillende modellen te passen en te vergelijken! 

Wat is de juiste lengtemaat?

Ook essentieel voor optimaal wandelcomfort is de juiste lengtemaat van uw schoen. Er wordt vaak geadviseerd een maat groter te kiezen dan uw normale schoenmaak. Dat is voor een aantal redenen, gedurende een wnadeling kunnen voeten namelijk zomaar een hele maat ‘uitzakken’. Daarnaast zijn wandelsokken dikker dan gewone sokken. 

Welke categorie schoen heb ik nodig?

Het Duitse schoenenmerk Meindl heeft een aantal jaar terug een categorie indeling voor wandelschoenen gemaakt. Deze gaat van A tot en met D, het zorgt voor een overzichtelijk systeem waarin makkelijk en duidelijk de verschillen en soorten schoenen te zien zijn. Totaal zijn er 6 verschillende categorieën. In het kort, hoe verder in het alfabet hoe hoger en extremer u kunt gaan met de schoen. Categorie A is namelijk geschikt voor lichte wandelingen terwijl schoenen in Categorie D gericht zijn op het ijsklimmen.

wandelschoenen voor hiking
Welke wandelschoenen bij u passen is een erg persoonlijke keuze. Probeer er diverse in een betere outdoorwinkel.

Bij betere outdoorwinkels als Zwerfkei en Bever zijn veel merken hiking schoenen op voorraad. Sommige winkels hebben ook een soort ‘fake’ rotsmuurtje zodat je ook kunt ervaren hoe veel grip de schoenen hebben. Vaak zijn er ook dikke sokken in de winkels aanwezig, maar beter is om je eigen wandelsokken aan te doen voordat je naar de winkel gaat. Bedenk goed wat je verder mee moet nemen op je hike.

Minder dure wandelschoenen vind je bij Decathlon. Dit bedrijf heeft sowieso een budgetlijn, genaamd Forclaz, voor wandelaars die wat minder geld uit willen geven.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Wandel van Valkenburg naar Sibbe via wandelroute Va9

Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...