Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen

bestemmingen icoon Individuele en groepswandelreizen
aanbieders Sneeuwwandelen in o.a. Oostenrijk, Frankrijk & Italië
prijs o.a. Dachtstein, Tirol, Jura, Lofoten en Salzburgerland
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Prachtige wandeltochten door de sneeuw

Boek een winterse sneeuwschoen-wandelvakantie en verken fraaie berggebieden terwijl je door de knisperende sneeuw wandelt. Met sneeuwschoenen onder je voeten maak je hikes door bijzondere besneeuwde berggebieden. Begin je met sneeuwschoenwandelen? Geen probleem. Er zijn tochten voor beginners en gevorderden. Dit type wintersport wint aan populariteit, niet in de laatste plaats omdat de pistes steeds voller raken. De wandelroutes blijven vaak uit de buurt van de skipistes.

Hieronder vind je aanbieders van sneeuwwandel-reizen en een aantal concrete voorbeelden van dit type wandelvakanties. Er zijn zowel individuele als groepswandelreizen te boeken.


Wat is sneeuwschoenwandelen precies?

Sneeuwwandelen of sneeuwschoenwandelen is niet veel anders dan hiken in de bergen, maar dan in een besneeuwde omgeving. Je loopt op speciale schoenen (sneeuwschoenen) en geniet van de aparte sfeer die een winters landschap met zich meebrengt. Gewone wintertochten vergen geen speciale training of voorbereiding. Iedereen met een goed conditie een stevige wandeling aan kan kan ook een sneeuwwandeling aan. Je kunt het zo zwaar maken als je wilt, want er zijn ook stevigere wandelingen / routes te vinden die wat meer conditie en voorbereiding vergen.

Wat heb je nodig voor een sneeuwwandeling?

Een set voor sneeuwwandelen omvat sneeuwschoenen die aan je eigen bergwandelschoenen worden bevestigd, samen met een paar (aanpasbare) stokken om je balans te behouden. Door het royale oppervlak van de sneeuwschoenen, dring je minder diep door in de sneeuw, wat zorgt voor een comfortabele wandelervaring. De grootte van je schoenen is niet cruciaal, omdat de binding in lengte verstelbaar is. Het is essentieel dat je bergschoenen warm, goed geïmpregneerd en tot aan de enkels zijn. Als je een reis via een reisorganisatie boekt zijn de huur van sneeuwschoenen soms inclusief, maar som ook niet. Let hier op bij het boeken van je reis. Soms is er ook ander materiaal te huur. Sneeuwwandelreizen worden nogal eens gecombineerd met langlaufen, en dan is het prettig als je ook ter plaatse langlaufski’s kunt huren.

Bekende sneeuwwandelgebieden

Populaire gebieden voor dit type wandelingen zijn onder andere de Italiaanse Dolomieten, Champcella (Franse Alpen), het Poolse Nationale Park Bieszczady, Fins Lapland, de Franse Vogezen, het Oostenrijkse Salzburgerland en Kleinwalsertal, het Duitse Schwarzwald en Thuringer Wald, de Zwitserse Jungfrauregio en Sogn og Fjordane en Møre og Romsdal in Noorwegen. Wil je echt ver van huis? Denk dan eens aan Nepal, Alaska, Canada, Marokko (Atlasgebergte) en de Balkanlanden, zoals Montenegro.

 

Voorbeelden van sneeuwwandelreizen

Waarom een sneeuwwandelreis?

  • Natuurlijke rust: Sneeuwwandelen biedt een kans om weg te komen van de drukte en te genieten van de rust en stilte van de winterse natuur. Blijf weg van de drukke skipistes en restaurants.
  • Fysieke activiteit: Het is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, waarbij je zowel je uithoudingsvermogen als spierkracht verbetert terwijl je geniet van de prachtige omgeving. Anders dan bij skiën zul je alles zelf moeten doen!
  • Toegankelijkheid: Sneeuwwandelen vereist geen speciale vaardigheden of technieken. Het is een activiteit die voor bijna iedereen toegankelijk is, ongeacht je leeftijd of ervaring. Dit geldt niet voor de zwaarste routes uiteraard. Daarbij is het de ‘veiligste’ wintersport.
  • Verbinding met de natuur: Het biedt een unieke gelegenheid om in contact te komen met de natuurlijke omgeving tijdens het winterseizoen, waardoor je een diepere waardering ontwikkelt voor het landschap en de ecosystemen. De winter geeft een totaal andere sfeer dan de zomer. Geniet van indrukwekkende stiltes en knisperende sneeuw. Misschien zie je wel wild.
  • Avontuurlijke ervaring: Het verkennen van besneeuwde paden en winterse landschappen voegt een element van avontuur toe aan je reis, waardoor je nieuwe gebieden ontdekt en spannende uitdagingen aangaat. Sluit je dag af met raclette of een andere typische wintersportmaaltijd
  • Seizoensgebonden schoonheid: Sneeuwwandelen stelt je in staat om de adembenemende schoonheid van winterlandschappen te ervaren, zoals bevroren meren, met sneeuw bedekte bomen en majestueuze bergen, die een uniek en betoverend gezicht bieden.

Reisinspiratie & Tips

Foto's van de pelgrimsroute Via de la Plata

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je overweegt (een deel van) de Via de la Plata in Spanje te gaan lopen. Misschien wordt het je eerst...