Wandelvakantie Engeland

Wandelvakantie Engeland

engeland
bestemmingen icoon o.a. Lake District, Cotswolds, South West Coast Path
aanbieders Individuele wandelvakanties & groepswandelreizen
prijs Verschillende wandelniveaus en type accommodaties
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Engeland, het wandelland bij uitstek. Glooiende heuvels & gezellige pubs

Engeland staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en rijke geschiedenis, waardoor het een ideale bestemming is voor liefhebbers van wandelvakanties. Met een gevarieerd terrein, variërend van glooiende heuvels tot adembenemende kustpaden, biedt Engeland een scala aan mogelijkheden voor wandelaars van alle niveaus. Sluit de dag af in een gezellige pub en overnacht in knusse B&B’s en kleinschalige hotels.

Een populaire bestemming voor wandelavonturen is het Lake District, dat wordt gekenmerkt door majestueuze meren, weelderige bossen en imposante bergen. Wandelaars kunnen genieten van meestal goed gemarkeerde paden, zoals de beroemde Wainwright-routes, die hen door betoverende landschappen leiden. De bekendste route van Wainwright is de Coast to Coast route; ik kan deze van harte aanbevelen.

Er zijn individuele wandelvakanties en groepswandelreizen naar Engeland te boeken. De reizen zijn vaak inclusief bagagevervoer.


Wandelen in Engeland

Voor diegenen die een meer historische sfeer waarderen, biedt de South West Coast Path een indrukwekkend uitzicht op de kustlijn en passeert het historische bezienswaardigheden zoals kastelen en oude dorpjes. De route biedt zowel uitdagende gedeelten als ontspannen stukken, waardoor het geschikt is voor diverse wandelervaringen.

Voor een betoverende mix van natuur en cultuur is het Cotswolds-gebied een uitstekende keuze. De pittoreske dorpen met hun kenmerkende honingkleurige stenen huizen zijn verbonden door rustige wandelpaden. Wandelaars kunnen genieten van het groene landschap en de charmante ambiance van deze regio.

Engeland heeft ook nationale parken zoals Dartmoor en Exmoor, die bekend staan om hun ruige terrein en ongerepte schoonheid. Deze gebieden bieden uitdagende wandelroutes te midden van adembenemende natuurlijke landschappen.

Of het nu gaat om een ontspannen wandeling door het platteland of een meer uitdagende trektocht door bergen en kustlijnen, Engeland biedt een scala aan wandelmogelijkheden voor reizigers die de natuurlijke pracht en historische schatten van het land willen verkennen.

South West Coast Path

Het South West Coast Path, een adembenemende wandelroute langs de Engelse kust, kreeg extra bekendheid door het boek “Het Zoutpad”. Geschreven door Raynor Winn, vertelt het boek het inspirerende verhaal van Winn en haar man, die de uitdagende tocht ondernamen terwijl ze door persoonlijke tegenslagen gingen. Het Zoutpad belicht niet alleen de fysieke uitdagingen van de route, maar ook de helende kracht van de natuur en veerkracht. Deze literaire verkenning heeft het South West Coast Path op de kaart gezet als een must-do voor wandelaars die op zoek zijn naar zowel avontuur als spirituele vernieuwing. Ook steeds meer Nederlanders die een wandelvakantie in Engeland zoeken komen bij deze trail uit.

Populaire wandelreizen in Engeland

Hoogtepunten

 1. Lake District: Verken de schilderachtige meren, glooiende heuvels en imposante bergen van het Lake District, een paradijs voor wandelaars met diverse routes en adembenemende uitzichten.
 2. South West Coast Path: Volg de kronkelende paden langs de indrukwekkende Engelse kustlijn, passeer historische bezienswaardigheden en geniet van panoramische uitzichten op zee.
 3. Cotswolds: Wandel door de betoverende Cotswolds, bekend om zijn charmante dorpjes, idyllische landschappen en rustige wandelpaden omgeven door groene heuvels.
 4. Dartmoor National Park: Ervaar de ruige schoonheid van Dartmoor met zijn weidse heidevelden, granieten tors en mysterieuze neolithische overblijfselen.
 5. Hadrian’s Wall Path: Volg de sporen van de oude Romeinen langs Hadrian’s Wall Path, een historische wandelroute met fascinerende overblijfselen en een prachtig landschap.
 6. Jurassic Coast: Verken de Jurassic Coast, een UNESCO-werelderfgoed, met zijn dramatische kliffen, verborgen baaien en fossielenrijke stranden langs de zuidkust van Engeland.
 7. Peak District: Ontdek het Peak District, het oudste nationale park van Engeland, met zijn kalkstenen plateaus, diepe dalen en karakteristieke heidevelden.
 8. Exmoor National Park: Geniet van de rust en sereniteit van Exmoor met zijn uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en betoverende valleien.
 9. Northumberland Coast: Ontdek de ongerepte schoonheid van de Northumberland Coast met afgelegen stranden, rotsachtige kliffen en een overvloed aan vogelleven.
 10. Isle of Wight Coastal Path: Verken de kustpaden van het Isle of Wight, omringd door weelderig groen, adembenemende kliffen en een mix van maritieme geschiedenis.

National Trails

De National Trails in Engeland vormen een netwerk van uitgestrekte wandelroutes die de natuurlijke schoonheid, geschiedenis en culturele rijkdom van het land benadrukken. Deze langdurige paden zijn zorgvuldig ontworpen om wandelaars een meeslepende ervaring te bieden, terwijl ze langs enkele van de meest adembenemende landschappen van Engeland reizen.

De geschiedenis van National Trails begon in de jaren ’30, maar het concept kreeg pas echt vorm met de oprichting van het Pennine Way-pad in 1965. Dit was het eerste officiële National Trail en het succes ervan leidde tot de ontwikkeling van meer routes in de daaropvolgende decennia. Tegenwoordig zijn er in totaal 16 National Trails die zich uitstrekken over heel Engeland.

National Trails variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, waardoor ze geschikt zijn voor zowel doorgewinterde wandelaars als beginners. Ze zijn ideaal voor een wandelvakantie in Engeland, en diverse reisorganisaties gebruiken de National Trials als leidraad voor hun wandelreizen. De trails doorkruisen diverse landschappen, waaronder bergen, kustlijnen, valleien en historische bezienswaardigheden. Elke trail heeft zijn eigen unieke karakter en vertelt een verhaal over de rijke geschiedenis en cultuur van de regio’s die ze doorkruisen. De officiële website Nationaltrail.co.uk heeft een schat aan informatie.

De National Trails in Engeland zijn:

 • Pennine Way: Een van de oudste en bekendste langeafstandspaden, het doorkruist de Pennines, een keten van heuvels en bergen in het noorden van Engeland.
 • South West Coast Path: Volgt de spectaculaire kustlijn van Zuidwest-Engeland, met adembenemende uitzichten op de zee en historische bezienswaardigheden.
 • Thames Path: Volgt de rivier de Thames van de bron tot aan de monding, langs pittoreske dorpen en stedelijke landschappen.
 • Ridgeway: Een oude weg die door het zuiden van Engeland slingert, rijk aan archeologische overblijfselen en prachtige vergezichten.
 • Hadrian’s Wall Path: Loopt langs de Romeinse muur die ooit Noord-Engeland doorkliefde, met historische overblijfselen en weidse panorama’s.
 • Cotswold Way: Doorkruist de Cotswolds, een schilderachtig heuvellandschap met charmante dorpjes en weelderige groene velden.
 • Peddars Way and Norfolk Coast Path: Verbindt de oude Romeinse weg Peddars Way met de serene kust van Norfolk, met weidse uitzichten en historische locaties.
 • The Cleveland Way: Combineert kust- en binnenlandse wandelpaden in Noordoost-Engeland, met uitzicht op zee, kliffen en schilderachtige dorpen.
 • Offa’s Dyke Path: Volgt de oude grens tussen Engeland en Wales, met heuvels, bossen en valleien langs de route.
 • Glyndŵr’s Way: Genoemd naar de middeleeuwse prins van Wales, doorkruist het de heuvels van Midden-Wales, met een mix van natuurlijke schoonheid en geschiedenis.
 • South Downs Way: Loopt langs de krijtachtige heuvels van Zuidoost-Engeland, met weelderige weiden en prachtige vergezichten.
 • Pembrokeshire Coast Path: Volgt de ongerepte kust van Pembrokeshire in Wales, met kliffen, stranden en een overvloed aan zeeleven.
 • The Pennine Bridleway: Geschikt voor wandelaars, fietsers en ruiters, loopt het door de Pennines met panoramische uitzichten en rustige landelijke paden.
 • The Norfolk Coast Path: Omringt het grootste kustreservaat van Engeland, met zandstranden, slikken en beschermde vogelsoorten.
 • The England Coast Path (nog in ontwikkeling): Een ambitieus project om het Engelse kustpad te voltooien en toegang tot de kustlijn voor het publiek te vergroten.

Zelf heb ik Hadrian’s Wall Path, Offa’s Dyke Path, de South Downs Way en The Ridgeway gelopen. Van deze routes is Offa’s Dyke Path mijn favoriet. Nog mooier echter vond ik de Coast to Coast Walk van Wainwright. Dit is echter (nog) geen National Trail. Andere bekende wandelroutes in Engeland zijn:

 • The Yorkshire Wolds Way: Een wandelpad door het glooiende landschap van de Yorkshire Wolds.
 • The Dales Way: Loopt door het Yorkshire Dales National Park
 • The Isle of Wight Coastal Path: Omcirkelt het eiland Isle of Wight langs de kust.
 • The Cotswold Ring: Een cirkelvormige route die het hart van de Cotswolds verkent.
 • The Vanguard Way: Een pad van Londen naar de kust bij Newhaven.
 • The South Downs Link: Verbindt de North Downs Way met de South Downs Way.
 • The St Cuthbert’s Way: Verbindt de ruïnes van Melrose Abbey in Schotland met het heilige eiland Lindisfarne in Noord-Engeland.

Reisinspiratie & Tips

Wandel van Valkenburg naar Sibbe via wandelroute Va9

Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...