Wandelvakantie Nederland

Wandelvakantie Nederland

nederland
bestemmingen icoon o.a. de Veluwe, Krijtlandpad, Pieterpad, Trekvogelpad
aanbieders Individuele wandelvakanties & groepswandelreizen
prijs Verschillende wandelniveaus en type accommodaties
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelrijk Nederland: van de serene Wadden tot de glooiende pracht van Limburg

Overweeg je een wandelvakantie in Nederland? Wandelen in eigen land is zeer populair; of je nu kiest voor een trektocht van een week of meer, of een van de vele kortere wandelarrangementen.

Nederland biedt namelijk een verrassend diverse en schilderachtige omgeving voor onvergetelijke wandelvakanties. Met een uitgebreid netwerk van wandelpaden en natuurgebieden is er voor elke wandelliefhebber iets te ontdekken.

Het bekendst is het wereldberoemde Pieterpad, met zijn 498 kilometer, leidt wandelaars van Pieterburen in het noorden naar de Sint-Pietersberg in het zuiden, langs adembenemende landschappen en pittoreske dorpjes. Voor degenen die op zoek zijn naar een alternatieve trektocht is er het Trekvogelpad dat zich over 380 kilometer uitstrekt van Bergen aan Zee naar Enschede, waar vogeltrek centraal staat in het ontwerp van het pad. Ook het Krijtlandpad, Limespad en Twentepad zijn populaire wandelroutes.

Er zijn individuele wandelvakanties en groepswandelreizen in Nederland te boeken. Daarbij zijn er veel wandelarrangementen van een paar dagen te vinden; de Fletcher Klavertje Vier arrangementen zijn zeer populair. De reizen zijn vaak inclusief bagagevervoer.


Wandelen in Nederland

Langs de wandelroutes ontvouwt zich een gevarieerd landschap, van uitgestrekte duinen en bossen tot glooiende heuvels en historische steden. De Hoge Veluwe, een van de grootste natuurgebieden van Nederland, biedt een mix van bossen, heidevelden en zandverstuivingen, terwijl Zuid-Limburgse Heuvels bekend staan om hun schilderachtige wijngaarden en charmante dorpjes.

Voor een meer waterrijke ervaring kunnen wandelaars het Westerwoldepad verkennen, dat langs kronkelende beekjes en pittoreske watermolens voert. De Zaanse Schans biedt een unieke culturele wandelervaring met zijn historische windmolens en traditionele houten huizen.

Wandelvakanties in Nederland zijn niet alleen een kans om te genieten van de natuur, maar ook om de rijke geschiedenis en cultuur te ontdekken. Gezellige Bed & Breakfasts, sfeervolle hotels en lokale gastvrijheid maken het plaatje compleet. Of het nu een korte wandelvakantie is langs de kustlijn of een meerdaagse tocht door het binnenland, Nederland heeft voor elke wandelaar iets te bieden.

Wandelarrangementen in Nederland

Geen volledige wandelvakantie maar liever 5 dagen of korter op pad? Er zijn diverse wandelarrangementen te boeken in alle populaire wandelregio’s van ons land. Je maakt dan dagwandelingen vanuit een hotel (standplaats-arrangement) of wandelt van hotel naar hotel. Je bagage wordt telkens naar de volgende accommodatie gebracht.

Populaire wandelreizen in Nederland

Hoogtepunten

 1. Hoge Veluwe National Park: Een uitgestrekt natuurgebied met diverse landschappen, waaronder bossen, heidevelden en zandduinen.
 2. Waddeneilanden: Verken Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, bekend om hun ongerepte natuur en uitgestrekte stranden.
 3. De Biesbosch: Het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, met kronkelende rivieren, moerassen en talloze vogelsoorten.
 4. De Loonse en Drunense Duinen: Een uniek stuifzandgebied met indrukwekkende duinen, perfect voor een stevige wandeling.
 5. Veluwezoom National Park: Hier vind je de Posbank, een heuvelachtig gebied met prachtige heidevelden en weidse uitzichten.
 6. Het Pieterpad: Het Pieterpad is het langste wandelpad van Nederland en strekt zich uit over een afstand van ongeveer 498 kilometer.
 7. Dwingelderveld: Het grootste natte heidegebied van West-Europa, ideaal voor een ontspannen wandeling door de natuur.
 8. Zuid-Limburgse Heuvels: Een heuvelachtig landschap met schilderachtige dorpjes, wijngaarden en prachtige wandelroutes.
 9. Het Trekvogelpad: Het Trekvogelpad is een 380 km lang langeafstands-wandelpad in Nederland, dat loopt van Bergen aan Zee tot Enschede
 10. Kootwijkerzand: Een van de grootste zandverstuivingen van Europa, gelegen op de Veluwe, biedt een unieke wandelervaring in een bijzonder landschap.

Het Pieterpad

Het Pieterpad, Nederlands langste wandelpad, strekt zich uit over een indrukwekkende afstand van ongeveer 498 kilometer, van Pieterburen in het noorden tot aan de Sint-Pietersberg in het zuiden. Verdeeld over 26 etappes, varieert de lengte van 6 tot 24 kilometer per etappe. Met meer dan 4.000 markeringen is de route uitstekend bewegwijzerd, waardoor wandelaars moeiteloos door diverse landschappen en regio’s navigeren.

Het pad voert door iconische natuurgebieden zoals het Hoge Veluwe National Park en het Limburgse heuvellandschap, en biedt ook culturele ontdekkingen zoals middeleeuwse stadjes en historische bezienswaardigheden. Onderweg passeren wandelaars schilderachtige dorpen, rivierdalen en uitgestrekte bossen. Met talloze accommodaties, variërend van gezellige Bed & Breakfasts tot comfortabele hotels, kunnen wandelaars de nacht doorbrengen en de lokale gastvrijheid ervaren. Het Pieterpad leent zich dus uitstekende voor een wandelvakantie in eigen land. Het Pieterpad is niet alleen een fysieke uitdaging maar ook een boeiende reis door de diversiteit van Nederland, rijk aan natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed.

Overige wandelroutes in Nederland

Ons land herbergt nog veel meer wandelroutes, variërend van schilderachtige paden door bossen en duingebieden tot zwerftochten over de Veluwe een langs zandverstuivingen. Zoek je een route voor je wandelvakantie in Nederland? Hier zijn nog 10 van de bekendere wandelroutes:

 • Nederlands Kustpad: Volg de Nederlandse kustlijn van Zeeland tot aan de Groningse Waddenzee, met adembenemende uitzichten op de Noordzee.
 • LAW Afstandspad Maarten van Rossumpad: Verken de Nederlandse geschiedenis en natuur terwijl je wandelt van ‘s-Hertogenbosch naar Ommen.
 • Veluwe Zwerfpad: Ontdek de diversiteit van de Veluwe, een van de grootste natuurgebieden van Nederland, met bossen, heidevelden en stuifzand.
 • Marskramerpad: Volg de historische handelsroute van Bad Bentheim in Duitsland naar Den Haag in Nederland, dwars door steden en natuur.
 • Hollandse Kadepad: Wandel langs de schilderachtige Hollandse kades en watergangen tussen Utrecht en Schoonhoven.
 • Floris V-Pad: Doorkruis Nederland van Amsterdam naar Bergen op Zoom en ontdek een mix van stedelijke en landelijke landschappen.
 • Streekpad Nijmegen: Verken het Rijk van Nijmegen, met heuvelachtige bossen, rivierlandschappen en historische stadjes.
 • Westerborkpad: Volg het spoor van de Tweede Wereldoorlog en loop van Amsterdam naar Westerbork, langs diverse herdenkingsplekken.
 • LAW Afstandspad Noaberpad: Verbind Nederland en Duitsland langs de oostgrens, met een mix van natuur en cultuur.
 • Diverse klompenpaden: Ontdek het boerenlandschap te voet met de vele Klompenpaden verspreid over Nederland, elk met zijn eigen karakter.

Reisinspiratie & Tips

Wandel van Valkenburg naar Sibbe via wandelroute Va9

Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...