Wandelvakantie Noorwegen

Wandelvakantie Noorwegen

noorwegen
bestemmingen icoon o.a. Fjorden, Trolltunga, Preikestolen en Hardangervidda
aanbieders Individuele wandelvakanties & groepswandelreizen
prijs Verschillende wandelniveaus en type accommodaties
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelen langs fjorden en door ongerepte natuur

Een wandelvakantie in Noorwegen, met zijn adembenemende fjorden, majestueuze bergen en ongerepte natuur, staat op hoog op het wensenlijstje van menig wandelliefhebber. Een wandelreis naar deze Scandinavische topbestemming belooft niet alleen fysieke activiteit, maar ook een diepe verbinding met de ongerepte wildernis. Noorwegen behoort tot de meest populaire landen voor hikes in de natuur.

Het Noorse landschap biedt een scala aan wandelmogelijkheden, geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars. De beroemde ‘Trolltunga’-rots, die hoog boven het Ringedalsvatnet-meer uittorent, is een uitdagende trektocht die beloond wordt met een adembenemend uitzicht over de fjorden. Voor een meer ontspannen wandelvakantie in Noorwegen zijn er ook talloze goed gemarkeerde paden door schilderachtige valleien en bossen. Voor elk wat wils.

Er zijn individuele wandelvakanties en groepswandelreizen naar Noorwegen te boeken. De reizen zijn vaak inclusief bagagevervoer.


Wandelen in Noorwegen

De zomermaanden, wanneer de dagen lang zijn en de temperatuur aangenaam, zijn ideaal voor wandelavonturen. De maanden juni tot en met augustus hebben lange dagen en vormen de beste periode voor een wandelvakantie in Noorwegen. Het nationale park Jotunheimen, met de hoogste bergen van Noorwegen, biedt talloze routes voor alle niveaus, waaronder de beroemde Besseggen-bergkam. Voor wie van kustlandschappen houdt, zijn de Lofoten-eilanden een waar paradijs met uitdagende klifpaden en pittoreske vissersdorpjes.

Een uniek aspect van wandelen in Noorwegen is het recht op toegang (‘allemannsretten’), wat betekent dat je vrij kunt rondzwerven door de natuur, zelfs op particuliere grond, zolang je respect toont voor de natuur en het wildleven. Dit betekent ook dat je op veel plekken mag wildkamperen. Mocht je hier gebruik van willen maken, verdiep je dan even goed in de exacte regels.

Na een dag vol avontuur bieden de sfeervolle berghutten (‘hytter’) een welverdiende rust. Hier kunnen wandelaars genieten van lokale gerechten en de warmte van een knisperend haardvuur.

Kortom, een wandelvakantie in Noorwegen is een onvergetelijke reis naar de prachtige wildernis, waar elke stap een ontmoeting is met de overweldigende natuur en waar de stilte slechts doorbroken wordt door het ruisen van de wind en het zachte gekabbel van beekjes.

Populaire wandelreizen in Noorwegen

Hoogtepunten

 1. Trolltunga: Maak de uitdagende trektocht naar de beroemde ‘Trolltunga’-rots voor een adembenemend uitzicht over de fjorden.
 2. Jotunheimen National Park: Verken het grootste nationale park van Noorwegen, de thuisbasis van indrukwekkende berglandschappen, gletsjers en de hoogste toppen van het land.
 3. Besseggen-bergkam: Ervaar de opwindende wandeling over de Besseggen-bergkam in Jotunheimen, met panoramische uitzichten op meren en bergen.
 4. Lofoten-eilanden: Ontdek de schilderachtige eilanden met hun dramatische kliffen, pittoreske vissersdorpjes en uitdagende wandelpaden langs de kust.
 5. Preikestolen (Preekstoel): Geniet van het uitzicht vanaf de Preikestolen, een imposante klif die 604 meter boven de Lysefjord uitsteekt.
 6. Rondane National Park: Verken de ongerepte wildernis van Rondane, het oudste nationale park van Noorwegen, met uitgestrekte hoogvlaktes en kristalheldere meren.
 7. Hardangervidda Plateau: Wandel over Europa’s grootste bergplateau, de Hardangervidda, met wilde rendieren en uitgestrekte, ruige landschappen.
 8. Kjeragbolten: Durf de wandeling naar Kjeragbolten aan, een rots die tussen twee kliffen vastgeklemd zit, met een adembenemend uitzicht op de Lysefjord.
 9. Nærøyfjord: Verken de Nærøyfjord, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, met steile bergen, watervallen en indrukwekkende natuurlijke schoonheid.
 10. Gaustatoppen: Beklim de Gaustatoppen, de hoogste berg in Zuid-Noorwegen, voor een panoramisch uitzicht over een aanzienlijk deel van het land, zelfs tot aan de kust op heldere dagen.

De Preikestolen

De Preikestolen wandelroute in Noorwegen is misschien wel de bekendste van het land. Met een hoogte van 604 meter biedt de klif een verbluffend uitzicht over de Lysefjord. De wandeltocht van 4 km begint bij het fjord en stijgt geleidelijk naar de top. Jaarlijks wagen meer dan 300.000 avonturiers zich aan deze tocht. De rots, bekend als de Preekstoel, is een gigantisch platform van 25 bij 25 meter, gebeeldhouwd door ijstijdperk-krachten. Het gesteente is ongeveer 10.000 jaar oud en biedt een onvergetelijke ervaring voor wandelaars die de uitdaging aangaan.

Trolltunga

De Trolltunga wandelroute is een uitdagende tocht die zich uitstrekt over 23 kilometer, beginnend in Skjeggedal en leidend naar de iconische Trolltunga (Trollentong). De rots steekt 700 meter uit boven het Ringedalsvatnet-meer en biedt een adembenemend uitzicht. De klim omvat een hoogteverschil van 900 meter. Jaarlijks ondernemen tienduizenden avonturiers deze trektocht. De rots zelf is een geologisch wonder, gevormd door glaciaal smelten ongeveer 10.000 jaar geleden. Met zijn platte, uitstekende vorm is Trolltunga een uniek natuurlijk balkon, een beloning voor degenen die deze onvergetelijke reis voltooien. Hoe dicht durf jij bij de rand te komen?

Hardangervidda Nationaal Park

De Hardangervidda in Noorwegen, Europa’s grootste bergplateau, biedt wandelaars een ongeëvenaarde ervaring doordrenkt met opmerkelijke feiten. Met een oppervlakte van ongeveer 8.000 vierkante kilometer herbergt het plateau uitgestrekte hoogvlaktes, bergmeren en ongerepte natuur. Het hoogste punt, de Hardangerjøkulen-gletsjer, torent 1.863 meter boven zeeniveau uit.

Het plateau herbergt ook een uniek ecosysteem met wilde rendieren en zeldzame vogelsoorten. De wandelpaden variëren in moeilijkheidsgraad, waardoor zowel beginners als ervaren wandelaars kunnen genieten van deze adembenemende wildernis. Jaarlijks trekken meer dan 500.000 bezoekers naar dit majestueuze gebied, dat een rijke mix van natuurlijke schoonheid en geologische diversiteit belooft.

Overige wandelroutes in Noorwegen

Noorwegen herbergt nog veel meer wandelroutes, variërend van schilderachtige paden door bossen tot ruige kliffen en verstilde meren. Zoek je een route voor je wandelvakantie in Noorwegen? Hier volgen nog een aantal van de bekendere wandelroutes:

 • Kjeragbolten Trek: Avonturiers genieten van de uitdaging van deze tocht naar de Kjeragbolten, een grote rots ingeklemd tussen twee kliffen.
 • Besseggen Ridge Trail: Over de bergrug van de Besseggen biedt deze route panoramische uitzichten op de heldere Gjende- en Bessvatnet-meren.
 • Norske Turistforening (DNT) Routes: Het DNT-netwerk omvat vele gemarkeerde paden door heel Noorwegen, zoals de Hardangervidda en Jotunheimen Trails.
 • Pulpit Rock to Tyssedal Trail: Een uitdagende route van de Preikestolen naar Tyssedal, met schitterende uitzichten en watervallen.
 • Dronningruta (Queen’s Route): Langs de kust van de Lofoten, biedt deze route een mix van bergen, stranden en schilderachtige vissersdorpjes.
 • Hardangervidda Crossing: Een van de grootste hoogvlakten van Europa, deze tocht biedt een ongerepte wilderniservaring met bergen en meren.

Andere populaire bestemmingen voor een wandelvakantie in Noorwegen zijn de Romsdalseggen-bergkam en de Besseggen-bergkam. Noorwegen telt 47 nationale parken, dus hike-mogelijkheden genoeg!

Reisinspiratie & Tips

Wandel van Valkenburg naar Sibbe via wandelroute Va9

Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...