Gezellig wandelen in groepsverband; overzicht van wandelgroepen en -verenigingen

nederland
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelclubs, -groepen en -verenigingen per provincie

Wandel je graag, maar liever niet in je eentje? Dan kun je een wandelmaatje zoeken, of je aansluiten bij een van de vele wandelgroepen, wandelclubs en wandelverengingen die ons land rijk is. Je maakt dan eens in de zoveel tijd met een groep een mooie wandeling. Op deze pagina vind je een overzicht van dit soort groepen en links naar hun website.

Er gelden meestal weinig verplichtingen; je sluit aan wanneer je wilt. Bij een vereniging of -club heb je mogelijk meer verplichtingen (en eventueel contributie) dan bij een informele wandelgroep.

Wandelen is zeer populair; er zijn dan ook veel van dit soort wandelverengingen, wandelsportverenigingen, wandelgroepen, wandelclubs (de termen worden nogal eens door elkaar gebruikt) in Nederland. Ik heb ze geprobeerd per provincie (op alfabetische volgorde) te categoriseren. Dit is niet altijd makkelijk omdat sommige wandelclubs hun tochten in verschillende provincies houden.

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Drenthe

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Flevoland

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Friesland

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Gelderland

Veel wandelverenigingen op de Veluwe
De Veluwe is een populaire wandelregio onder wandelverenigingen

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Groningen

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Limburg

Krijtlandpad doorkijkje
Krijtlandpad in Limburg

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Noord-Brabant

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Noord-Holland

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Overijssel

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Utrecht

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Zeeland

Wandelclubs in Zeeland
Wandelen in de provincie Zeeland, die wat minder wandelclubs kent

Wandelverenigingen & wandelgroepen in Zuid-Holland

Grote provincie-overstijgende wandelclubs en platformen

Over wandelgroepen en wandelclubs in Nederland

Indien je niet alleen wilt wandelen maar de voorkeur geeft aan gezamenlijke activiteiten in groepsverband, overweeg dan deelname aan een wandelclub. In zowel Nederland als België zijn talloze van deze groepen beschikbaar, waarvan sommige een (soms sterk gedateerde) eigen website hebben. Andere wandelclubs werken weer alleen met Facebook of Instagram. Het is soms even zoeken om een club bij jou in de buurt te vinden.

Veel wandelclubs hebben ook te maken met een teruglopend ledenaantal. De generatie die graag wandelt wordt misschien kleiner, en jongeren wandelen minder graag, al helemaal in verenigingsverband. Veel wandelverenigingen en -clubs hebben overigens een tamelijk informeel en vrijblijvend karakter.

Hoewel sommige een contributie vragen en een nieuwsbrief verstrekken, heerst over het algemeen een ontspannen sfeer. Je hebt de vrijheid om per wandeling te beslissen of je wilt deelnemen of niet. Vaak krijgen nieuwe deelnemers de kans om een keer vrijblijvend mee te lopen. Ook de frequentie van wandel-activiteiten kan per wandelgroep sterk verschillen, net als de ledenaantallen.

Wandelmaatje zoeken

Loop je liever niet in groepsverband en ben je dus niet op zoek naar een wandelsportclub of wandelvereniging maar in 1 loopmaatje? Er zijn diverse ‘wandelmaatje gezocht websites’ te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Tweevoeter.nl of Maatjesgezocht.nl. Daarnaast zijn er diverse Facebook-groepen waar je een oproepje voor een wandelmaatje kunt plaatsen. De groep ‘Wandelmaatje Gezocht’ is er een van; deze vind je hier.

Wandelgroep aanmelden

Heb je een suggestie voor deze pagina? Wil je bijvoorbeeld een wandelgroep aanmelden of een gestopte wandelvereniging of gebroken link melden? Neem dan even contact met me op.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Foto's van de pelgrimsroute Via de la Plata

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je overweegt (een deel van) de Via de la Plata in Spanje te gaan lopen. Misschien wordt het je eerst...