3x leuke wandelroutes op de Veluwe voor het hele gezin

nederland
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelen door het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland

Lekker een dagje wandelen met de kids; uit welke wandelroutes kun je allemaal kiezen? Elke regio heeft zo haar charme, maar de Veluwe biedt misschien wel de fijnste en fraaiste wandelpaden. De glooiingen in het landschap maken het helemaal af. Het is soms net of je in het buitenland bent!

Ga jij echter voor een wandelvakantie in Nederland? De Veluwe is met zijn bossen, heidevelden, stuifzandvlakten een echt wandelwalhalla. Het gebied kent oneindig veel mogelijkheden voor mooie wandelingen en er zijn ook heel veel leuke hotels op de Veluwe te vinden van waaruit jouw wandelavontuur kan beginnen!

Het Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Met zijn 700 hectare is dit de grootste zandverstuiving van Europa. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met hier en daar een indrukwekkende vliegdennen. Vanaf de 13,5 meter hoge uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over dit deel van de Veluwe.

Maar ook voormalig zendstation Radio Kootwijk, een imposant gebouw midden in de natuur, is een echte blikvanger. Een goede locatie om je wandeltocht te starten is vanaf de parkeerplaats Van ’t Hoffweg aan de Heetweg tussen Kootwijk en Harskamp. Vanaf deze plek kun je onder meer de 3 kilometer lange wandelroute Kootwijkerzand lopen of de 16 kilometer lange wandelroute Kootwijk.

Dicht bij de zandvlaktes van het Kootwijkerzand overnachten? Ga dan voor dit luxe 4-sterrenhotel op de Veluwe!

wandelroute veluwe
Er zijn meer dan genoeg wandelroutes op de veluwe

De Veluwezoom-Posbank

Een van de mooiste wandelroutes op de Veluwe is de wandelroute Veluwezoom-Posbank bij Arnhem. Wandel over de toppen en door de dalen van deze beroemde heideheuvels bij de Posbank.

Deze 5,4 kilometer lange route is misschien een pittig kuitenbijtertje maar het uitzicht onderweg is adembenemend! Vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden volg je de zwarte pijltjes. De wandeling gaat vanuit Landgoed Heuven langs de schaapskooi om uiteindelijk de top van de Posbank te bereiken. Waar je kunt genieten van het uitzicht en uit kunt rusten bij Paviljoen de Posbank. Over de met heide begroeide stuwwallen loop je weer terug naar het bezoekerscentrum. 

Deze wandeling op de Veluwezoom combineren met een romantisch weekendje weg? Op dit prachtige landgoed word je ook op culinair gebied in de watten gelegd.

De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is met ruim 5000 hectare aan verschillende landschappen een waar wandelparadijs. De schitterende lange bomenlanen, de uitgestrekte heidevelden met hier en daar een glanzend ven, de heuvelachtige bossen. Met een beetje geluk spot je tijdens het wandelen ook nog eens herten, zwijnen en ander wild.

Als bezoeker van het park heb je de keuze uit verschillende soorten wandelingen: paaltjesroutes, themawandelingen, lange-afstandswandelingen en belevenisroutes. Het 4,1 kilometer lange Landschappenpad start bij het Museonder en voert je langs diverse hoogtepunten van de Hoge Veluwe, zoals het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en de weidse vlakte van het Pampelse Zand.

Dit knusse hotel midden in Nationaal Park De Hoge Veluwe is de perfecte uitvalsbasis voor je wandelvakantie op de Veluwe! 

Andere wandelroutes op de Veluwe

Ken jij nog mooie wandelgebieden op of rond de Veluwe? Laat een comment achter met jouw favoriete wandelroute! Bekijk ook de pagina over wandelarrangementen, waar diverse arrangementen op de Veluwe te boeken zijn. Zo is er een Klavertje Vier wandelarrangement van Fletcher over de Veluwe-Zuid.

Ook voor wandelgroepen zijn dit geschikte wandelroutes; wat voor jonge kinderen goed te doen is is ook voor de ‘minste’ kende van een wandelgroep wel te verhapstukken. Meer wandelroutes op de Veluwe vind je onder meer op de websites VisitVeluwe.nl, Staatsbosbeheer.nl en HogeVeluwe.nl

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Wandel van Valkenburg naar Sibbe via wandelroute Va9

Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...