Wadlopen of wandelen op Texel? De boot naar Texel brengt je er zo

nederland
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Texel is een heerlijk wandeleiland met diverse wandelroutes

Zoals je ongetwijfeld weet is Texel een eiland dat onderdeel is van de Nederlandse Waddeneilanden. Het eiland is op een aantal manieren te bereiken. Één daarvan is een echte uitdaging voor de wandelliefhebber. Daarover later meer. Texel is een prachtig eiland waar je je niet snel zal vervelen. Het is een prima bestemming voor een korte wandelvakantie in Nederland. Een aantal plekken waar je moet zijn geweest:

  • De vuurtoren
  • Mooie stranden
  • Zeehondenopvang Ecomare
  • Schipbreuk- en schippersmuseum
  • Natuurgebied de Slufter

Maar hoe kom je er? De meeste mensen gaan met de Boot naar Texel, verder beschikt Texel over een klein vliegveldje, dus bezit je het vliegbrevet, dan kun je het eiland zelfs bezoeken per vliegtuig(je). Ervaren wandelaar? Dan kun je kiezen voor wadlopen. Texel is namelijk te bereiken vanaf het eiland Vlieland mits de omstandigheden er naar zijn.

Met de boot naar Texel

Kies je voor de makkelijkste en snelste methode om Texel te bezoeken. Dan kun je vanaf Den Helder de oversteek maken naar Texel. De firma TESO, wat staat voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming, verzorgt deze oversteek. Hiervoor gebruikt de veerdienst al jaren geen stoomboot meer maar een moderne boot die wordt aangedreven door een zogenoemde hybride CNG/Diesel-elektrische RO-RO. Deze boot is in 2016 te water gelaten en vaart onder de naam Texelstroom. De veerboot is meer dan 135 meter lang en kan 340 auto’s en 1.750 passagiers tegelijk vervoeren. 

vuurtoren en wadlopen texel
Texel is een plaatje

De kosten om de oversteek naar het eiland te maken zijn afhankelijk per situatie. Betreed je de veerboot met een voertuig, dan is het reguliere tarief 37 euro voor een retour. In het dal bedragen de kosten slechts 25 euro. Als voetganger ben je veruit het goedkoopste uit. Dan betaal je namelijk slechts 2,50 euro voor een retour. Op moment van schrijven althans.

Wadlopen naar Texel

Een andere manier om het eiland te bereiken is door middel van wadlopen. Indien het water laag staat kun je door slik, over zandplaten en over mosselbanken lopen en op deze wijze van het ene Waddeneiland naar het andere Waddeneiland lopen. Een van de meest populaire routes is de route van Vlieland naar Texel en vice versa. De afstand van een enkele trip is zo’n 30 km. Gezien de omstandigheden is snel- en hardlopen niet mogelijk. Hierdoor zal de oversteek bijna 5 uur duren.

Let wel op dat je je vooraf goed verdiept in wadlopen. Wil je als onervaren wadloper deze oversteek maken, dan is het aan te raden een gids in te schakelen. Informatie over gidsen die je kunnen begeleiden bij het wadlopen is te verkrijgen bij zowel de VVV op Texel als de VVV op Vlieland.

Neem goede wandelspullen mee, want het aantal wandel winkels op het eiland is beperkt. Dobber Outdoor en Kampeershop Texel zijn eigenlijk de enige, maar die zijn meer gericht op de kampeerder. Hotel de Lindeboom heeft een wandelarrangement op Texel. Bekijk hun website LindeboomTexel.nl

Dagje naar het Waddeneiland

Een dagje uit naar Texel wordt door veel mensen als erg leuk ervaren. De heenweg met de veerboot is in principe al een beleving op zich. Echter is het plezier maar van korte duur. De heenreis duurt namelijk mar zo’n 20 minuten. 

Tevens is er bij de VVV Texel veel informatie beschikbaar over actuele activiteiten. Ook populaire wandelroutes zijn hier op te vragen. Wanneer je dit Waddeneiland gaat bezoeken is het aan te raden om een goede planning te maken van wat je wilt gaan doen en bezichtigen.

Het eiland heeft zoals aangegeven veel leuke plekken en activiteiten. Het zou spijtig zijn om een belangrijk punt zoals natuurgebied de Slufter te missen. Als liefhebber van flora en fauna mag je ook de zeehondenopvang zeker niet vergeten.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Foto's van de pelgrimsroute Via de la Plata

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je overweegt (een deel van) de Via de la Plata in Spanje te gaan lopen. Misschien wordt het je eerst...