Pelgrimsreizen:  de ideale combinatie van een actieve vakantie, historie en cultuur

Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Een bedevaartstocht leert je te waarderen wat je hebt in je dagelijkse leven

Wandelen naar Santiago de Compostela, Rome, Assisi of via het Olavspad naar het Noorse Trondheim: pelgrimsreizen zijn al jaren erg populair. Of je nu gelovig bent of niet, op veel wandelaars hebben bedevaart-bestemmingen een grote aantrekkingskracht.

camino paaltje pelgrimsreizen

Pelgrimstochten zijn een ideale combinatie van een actieve vakantie, historie en cultuur. Daarbij kom je, vooral geestelijk, tot rust bij het wandelen en vind je vaak mooie ontmoetingen op je pad.

Hoewel veel pelgrims graag op eigen houtje op pad gaan, zelf hun dagafstanden bepalen, accommodaties zoeken en maaltje bij elkaar scharrelen, is er ook een deel dat dit liever via een reisorganisatie uitbesteedt.

Gerenommeerde reisbureaus als Eigen-Wijze Reizen en SNP Natuurreizen bieden tegenwoordig dan ook diverse pelgrimsreizen aan.

Reisorganisaties voor Pelgrimsreizen

Op deze pagina’s vind je reisorganisaties voor pelgrimsreizen, en dan met name naar Santiago de Compostela, maar ook over de Via Francigena naar Rome, het Fransiscuspad en St. Olavspad.

De voettocht dan uiteraard altijd over een deeltraject, want hoewel de ‘echte’ bedevaart eigenlijk vanuit huis moet gebeuren, is dit voor het gros van de wandelaars te gortig. Als je via een organisatie boekt zijn de slaapplekken vooraf geregeld, wat zeker op de drukke Camino Frances prettig kan zijn. Ik zet een aantal concrete reizen en vervolgens een aantal reisorganisaties voor pelgrims op een rijtje. Als je verder scrollt vind je reis-aanbieders voor bijvoorbeeld de Via Francigena.

Pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela: De Camino

Kies je voor de Camino Frances, de del Norte of wellicht een heel andere camino? Loop je daadwerkelijk naar de Kathedraal naar Santiago of kies je bijvoorbeeld voor een deeltraject in Frankrijk? (rond Le Puy is het erg mooi). Steeds meer reisbureaus bieden georganiseerde pelgrimsreizen op de ‘Camino’ aan:

1. Eigen-Wijze Reizen

Deze reisorganisatie biedt een bedevaartstocht over de bekende Caminho Português aan. Je loopt hierbij van het mooie Porto naar Santiago. Deze individuele trektocht door Portugal en Spanje duurt 9 dagen, en je slaapt in hotels. Bekijk alle reisdetails.

Een tweede optie is de wandelreis van Samos naar Santiago; 6 dagen wandelen over de eeuwenoude Sint Jacobsroute, met dagafstanden tussen de 15 en 25 kilometer. Je overnacht in hotels en je bagage wordt vervoerd. Je slaapt dus niet in de (op de Frances soms overvolle) albergues.

2. SNP Natuurreizen

SNP heet een wandelreis met Camino-thema, want je loopt naar Finisterre, het ‘Einde van de Wereld’. Dit via de ruige Spaanse noordwestkust in de provincie Galicië. Je verblijft in casas rurales en moderne hotels in kleine vissersdorpjes. Lees meer over deze reis op SNP Natuurreizen.

Een tweede optie is hun wandelvakantie over een deel van de Camino del Norte. Je loopt hierbij door het prachtige Asturië van Llanes naar Colunga; je komt dus niet aan in Santiago de Compostela

3. SRC Reizen

SRC heeft een culturele groepsreis naar Santiago. Je proeft de typische Camino-sfeer door 4 dagtrajecten te wandelen, maar er is ook ruim aandacht voor cultuur! Zo bezoek je het beroemde Guggenheim-museum in Bilbao, en kijk je rond in de historisch interessante steden León, Burgos, Pamplona en Oviedo. De Kathedraal van Burgos is absoluut een aanrader.

Bilbao ligt op de Camino del Norte, Burgos, Léon en Pamplona op de Camino Frances en Oviedo op de Camino Primitivo. Zo krijg je van alles wat mee 🙂 Je loopt onder andere de mooie wandeletappes rond Puenta de la Reina en het Cruz de Ferro, voor velen een hoogtepunt op de Camino Frances. Mooie reis voor cherry-pick pelgrims!

kathedraal van Santiago de compostela
De kathedraal van Santiago de Compostela in de middagzon

4. Spain is More

Bij Spain is More is het kiezen geblazen! Kies je voor de gangbare Camino Frances, de Camino del Norte of de minder bekende Camino Primitivo? Ik heb de laatste 2 beide gedaan en kan die van harte aanbevelen, zeker als je de drukte op de Frances wilt mijden.

Bij Spain is more slaap je niet in albergues of refugios, maar in hotels met badkamer. Wat een luxe! En dat noemt zicht een pelgrim 😉 Bagagevervoer is optioneel. Als je kiest voor de Primitivo heb je alleen de keuze om het gehele stuk van Oviedo naar Santiago te lopen; een 16-daagse reis.

Voor de Camino Frances heb je veel meer keuze wat betreft lengte en deeltrajecten. Op de Camino del Norte is dit ook het geval. Tot slot biedt Spain is More ook ‘bijzondere pelgrimsreizen’. Zo kun je kajakken een deel van de Camino afleggen, lopen met kinderen of de camino per auto afleggen. Lees meer over de mogelijkheden:

5. Natuurlijk Reizen

Natuurlijk Reizen heeft een leuke singlereis naar de Camino! Ben je vrijgezel of heb je een partner die niet van wandelen houdt, dan is deze groepsreis wellicht een goed idee. Met een groepsgrootte van 6 tot 16 personen loop je een Frans deeltraject van de Camino. En je reist per bus! Lees meer over deze single-reis. Update: Natuurlijk Reizen biedt (tijdelijk) geen Camino reis meer aan

6. Hillwalk Tours

Via Hillwalk Tours kunt u ook een deel van de Camino Frances lopen, en wel het laatste stuk van 100 kilometer. Dit is de minimale afstand die vereist is voor pelgrims om het compostelaat te verkrijgen. Bij Hillwalk Tours kun je er voor kiezen om 4, 5 of 6 dagen dagen over het laatste deel te doen. Bij de verschillende reizen loop je van A Rua, Arzua of Melide naar Santiago. Bekijk de verschillende opties op de website van Hillwalk Tours.

Interessant aan Hillwalk Tours is dat ze ook deeltrajecten van de Jacobsweg bieden die niet in Spanje off Frankrijk liggen. Zoals je misschien weet bestaat dé Camino niet, maar is dit een netwerk van routes door heel Europa. Die routes lopen in elkaar over, zijn soms eigen bedevaartroutes op zich en vind je dus ook in ons eigen Nederland. Of bijvoorbeeld in Ierland, waar deze reisorganisaties ook een stukje Camino aanbiedt.

Loop de Kerry Camino, het beroemde pelgrimspad van de St. John kerk in Tralee naar de St. James kerk in Dingle. Of de St Kevin’s Way, eveneens in Ierland. Interessante pelgrimsreizen die je niet bij de overige reisbureaus vindt.

pelgrimsmonument
Pelgrimsmonument op weg naar de Heilige Kathedraal

7. Sawadee

Sawadee heeft een internationale groepsreis van 9 dagen, van Samos naar Santiago. Het dagprogramma van deze Camino de Santiago Trek vind je op sawadee.nl/camino.

Je verblijft in hotels en pensions, waarbij het (simpel Spaanse!) ontbijt is inbegrepen. De reisleiding weet per overnachtingsplaats goed eetgelegenheden. Houd er rekening mee dat je dus in een internationaal gezelschap bent. Maar op de Camino heb je sowieso al te maken met veel nationaliteiten!

8. EarthTracks.nl

Earth Tracks is een kleinschalige reisorganisatie die lange-afstand wandelroutes en pelgrimstochten organiseert. Bij hen boek je de Camino Portugues langs de kust en de Rota Vincentina. Ik liep zelf de Camino Portugues vanaf Porto, via de Central route.

Daarnaast hebben ze nog een aantal originele pelgrimsroutes, zoals de de Lycian Way en St. Paul Trail. In Engelandkun je met hen op pad over de Cuthbert’s Way, en in Italië de Via Francescana. Bekijk alle pelgrimsreizen op Earth Tracks.nl.

9. Loopend Vuurtje

Reisorganisatie Loopend Vuurtje heet een mooi gevarieerd aanbod van pelgrimstochten van een behoorlijk aantal dagen. Zo is er de Portugese kustroute van 20 dagen (16 loopdagen) van Porto naar Santiago. Bij deze reis loop je twee hele bijzondere varianten van de Camino Portugues. Bekijk hem hier.

Verder kun je bij Loopend Vuurtje terecht voor de Camino Ingles en de Camino de Finisterre / Muxia. De reizen van Loopend Vuurtje zijn groepsreizen; op de site zie je staan hoeveel plekken er nog open zijn per reis.

Puente la Reina Camino
Puente la Reina, een middeleeuws stadje en kruispunt van de twee voornaamste vertakkingen van de Camino

10. Pelgrimroutes.nl Pelgrimsreizen

Zeer uitgebreide website maar naast wandelreizen ook Caminos per fiets of e-bike! Want de camino fietsen kan natuurlijk ook. Bekijk de fietscamino’s van Pelgrimroutes.nl, en ook Fital en SNP bieden Camino fietsreizen aan. Maar terug naar de voettocht-variant:

Via Pelgrimroutes.nl kun je eigenlijk alle bekende Caminos lopen, maar ook een aantal onbekende, en dat maakt deze reisorganisatie erg interessant! Kijk bijvoorbeeld eens naar de Camino Levante, Camino Mozarabe of de Rota Vicentina.

Ook bieden ze pelgrimmages aan in andere landen, zoals Italië en Noorwegen (daarover verderop meer info), Griekenland, Engeland, Schotland en Ierland. Lees hier meer over Pelgrimroutes.nl

11. Mondial Tours

‘Een combinatie van cultuur, natuur en wandelen naar Santiago de Compostela’ is wat Mondial Tour zegt te bieden op hun website. De reis waar het om gaat is de Camino Portugues. Je gaat per bus (er zijn diverse opstapplaatsen in Nederland) als groep op weg naar Spanje. Ideaal voor milieubewuste pelgrims die liever niet het vliegtuig pakken.

Eenmaal is Spanje is de bus altijd in de buurt, dus deze reis is uitermate geschikt voor mensen die niet willen of kunnen wandelen, maar wel de camino-sfeer willen meemaken!

12. Topo Aktief Pelgrimsreizen

Topo Aktief is nog zo’n reisbureau met een breed aanbod aan pelgrimsreizen: in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk. Leuke deeltrajecten van rond de 5 wandeldagen, op plekken waar de meeste andere reisbureaus niet komen.

Denk aan de  Via Arverna, de Weg van Cluny, Katharenpad, Via de la Plata, Camino Primitivo en de Via Algarviana. Bagagevervoer is vaak optioneel. Zeer mooie en uitgebreide website. Links naar de belangrijkste reizen volgen hier onder maar snullen vooral zelf lekker rond:

camino ingles haventje
Mooi plaatje geschoten op de Camino Ingles

13. Magicaltours-Vakantie.nl

Spirituele vakanties voor levensgenieters; Magical Tours biedt verschillende wandelreizen aan, waaronder voorheen ook de Camino Portugues: pelgrimstocht van Porto naar Santiago de Compostela. ‘Een onvergetelijke wandeltocht, een innerlijke reis, een wonderlijk avontuur!’ Echter lijkt deze van hun website te zijn verwijderd.

bagage pelgrimsreizen
Een typisch beeld: pelgrims die hun rugzak in volgorde van aankomst bij de Albergue neerleggen

Pelgrimsreizen in Italië: Rome & Assisi

Naast Santiago zijn ook Rome en in mindere mate Assisi populaire pelgrimages. De bekendste pelgrimsroute naar Rome is de ‘Via Francigena’, met als startpunt het Engelse Canterbury. Al eeuwenlang trekken pelgrims langs deze route naar het graf van de apostels Petrus en Paulus in Rome. De Via Francigena loopt door Engeland, Noord-Frankrijk, Zwitserland en Italië.

De Camino di Francesco, de Sint Franciscus Route in het Nederlandse, is een historische bedevaartroute van Florence naar Rome, en geïnspireerd op het leven van Sint Franciscus van Assisi. Hoogtepunt van de route door Umbrië is de basiliek in Assisi.

Een aantal reisorganisaties bieden wandelvakanties op de Via Francigena en de Sint Franciscus Route aan. Ik heb ze, net als enkele concrete Italiaanse pelgrimsreizen op een rijtje gezet:

1. Topo Aktief

Topo Aktief heeft 3 pelgrimreizen in Italie, waarvan er twee over de Via Francigena gaan en eentje het pad van de Heilige Fransiscus volgt. Dit zijn individuele wandelvakanties met schappelijke dagafstanden. Topo Aktief classificeert deze 3 reizen van matig tot zwaar:

De Basiliek van Sint-Franciscus van Assisi
De Basiliek van Sint-Franciscus van Assisi

2. Pelgrimroutes.nl

Pelgrimsroutes biedt maar liefst 8 verschillende reizen op de Via Francigena aan, allemaal in Italie, al stat er eentje ook in het Zwitserse Lausanne. Kies welk deeltraject van de Weg naar Rome je het meest aanspreekt en boek een prachtige individuele wandeltocht! Enkele voorbeelden:

Toch liever naar Assisi? Ook daar hebben ze verschillende opties, namelijk 4. Bekijk ze op Pelgrimroutes.nl. Fiets je liever naar Rome? Er zijn bij hen ook fiets-pelgrimsreizen te boeken.

3. Andersreizen.be

Anders Reizen is een Belgische reisorganisatie voor wandelreizen en actieve cultuurreizen voor kleine groepen en individuele reizigers. Ze bieden op moment van schrijven twee pelgrimages in Italië aan:

4. ECKTIV

Met ECKTIV loop je de loop je de laatste 100 kilometer van de beroemde pelgrimsroute naar Rome. Zij zorgen voor bagagevervoer, en je overnacht in kleinschalige, comfortabele familiehotels. Hoogtepunten van deze wandelvakantie: het meer van Bolsena, indrukwekkende tufsteen-kloven en de Monte Gelato watervallen.

5. SNP Natuurreizen

Naast de Camino biedt SNP Natuurreizen ook 2 Rome-pelgrimstochten aan, en wel het deeltraject Lucca – Siena en een deel van de De Magna Via Francigena: Palermo – Agrigento. Sicilië dus!

Deze wandelvakanties van SNP gaan langs langs hotels, agriturismi en B&B’s. Lees op deze pagina meer over SNP Natuurreizen.

Pelgrimsreizen in Noorwegen: Het Sint Olavspad

Met afstand het minst bekende bedevaartsoord in dit artikel: de Nidaros-Kathedraal in Trondheim. Het officiële oorspronkelijke Olavspad loopt vanaf de oostkust van Zweden richting het westen. Een ander populair Olavspad loopt van Oslo naar Trondheim.

logo Olavspad

In Nederland is het Olavspad wat bekender geworden nadat Ria Warmerdam er een mooie reisgids over schreef, en lezingen gaf op de Fiets- en Wandelbeurs. Zo ben ik in elk geval in contact gekomen met deze Noordelijke bedevaart!

Inmiddels heeft ze voor beide routes een reisgids samengesteld, dus zowel het pad vanaf Oslo als vanaf Sundsvall. Het zou kunnen dat ze me na een lezing heeft toevertrouwd dat de pelgrimage vanaf Oslo mooier is.

De voorzieningen langs het Olavspad zijn niet zo talrijk als in Spanje en Zuid-Frankrijk, maar er zijn dan ook een stuk minder pelgrims te vinden. Inmiddels zijn er ook een paar reisorganisaties die pelgrimsreizen naar het Olvaspad aanbieden:

1. ECKTIV

Ook ECKTIV heeft alleen de het eerste deel van dit pelgrimspad voor je in de aanbieding. Je loopt de eerste 7 etappes in Zweden loopt vanaf Sundsvall aan de Zweedse kust richting het westen. Bagagevervoer is geregeld en je overnacht in B&B’s, hotel en eenvoudige stuga’s.

2. Pelgrimroutes.nl

Pelgrimroutes heeft 1 Olavs-reis, en wel een 9-daagse wandelvakantie van Opdall naar het eindpunt Trondheim. Dagafstanden tussen de 18 en 29 kilometer. Bagagevervoer optioneel, tegen een meerprijs. Update: helaas bieden ze deze reis niet meer aan. Het aantal reisorganisaties dat het Olvaspad aanbiedt blijft dun gezaaid.

SNP wandelreizen banner

Tot zover de reisorganisaties voor pelgrimsreizen! Hebben we een organisatie gemist, is een link stuk, wil je adverteren of heb je een andere tip, neem dan even contact op. Dat wordt erg gewaardeerd.

Je kan via het contactformulier ook jouw pelgrimservaringen met de Camino of andere bedevaartroute delen. Reacties zijn altijd welkom! Zelf fietste ik al eens vanuit Amsterdam naar zowel Santiago als Rome, en heb ik wandelend de Primitivo, Camino Invierno, Ingles en een groot deel van de Camino del Norte gedaan. Trondheim staat zeker nog op mijn lijstje. 🙂

Wie maken er bedevaarttochten?

‘Vroeger’ in de middeleeuwen werden bedevaart-tochten ondernomen door zeer verschillende mensen. Uiteraard was religie en/of boetedoening hier de grootste motivatie. Zowel koningen als misdadigers konden een dergelijke reis ondernemen. Anders dan nu moesten ze in de middeleeuwen ook weer naar huis lopen!

De hedendaagse pelgrim is vaak een stuk minder religieus gemotiveerd, en dat geldt zeker voor de Nederlandse pelgrim. Zeker nu de populariteit van de Camino ontploft is zijn er steeds meer wandelaars die het voor de sportieve uitdaging doen, uit spirituele overwegingen of gewoon houden van Spaans eten en wijn. Daarnaast vind je op je pad vaak mensen die ‘iets anders’ willen met hun leven en hopen onderweg antwoorden te vinden.

Evengoed zijn er nog steeds’ criminelen’ die een deel van de camino lopen als straf. Ik ben een paar keer wat lastige jeugd tegengekomen die onder begeleiding een stuk naar Santiago moesten lopen 🙂

Aantrekkingskracht van het pelgrimsbestaan

Wat de aantrekkingskracht is van het pelgrimsbestaan verschilt per persoon. Ik denk dat het een combinatie is van fysieke inspanning, leuke ontmoetingen, afwisseling en vooral het ontzettend simpele leven dat je hebt. Je gehele bezit draag je op je rug, en je enige zorgen zijn eigenlijk voedsel en de volgende slaapplek.

Daarnaast heerst er altijd een typisch sfeertje. Als je via ene reisorganisatie boekt en in hotels of pensions slaapt krijg j hier wel minder van mee dan wanneer je een ‘echte’ pelgrim bent. Dit geldt in nog grotere mate voor buspelgrims. Het is echter ook zeer begrijpelijk dat niet elke wandelaar zit te wachten op gesnurk in een slaapzaal en een zware rugzak op de rug.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Wandel van Valkenburg naar Sibbe via wandelroute Va9

Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...