De Camino Ingles: van Ferrol naar Santiago de Compostela

spanje
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Een korte camino waar je toch het compostelaat voor krijgt

De kortste volwaardige Camino naar Santiago! Ik liep de Camino Ingles vanaf Ferrol in 4 dagen; als je via een reisorganisatie boekt maak je minder lange dagafstanden, en wordt – soms optioneel- je bagage vervoerd. Verderop op deze pagina heb ik mijn mooiste foto’s van de Camino Ingles geplaatst. 

Wandelvakantie Camino Ingles met bagagevervoer

Als je in albergues en hotels overnacht en genoeg hebt aan een dagrugzak kun je deze route prima zelf lopen. Als je graag wat meer kleding en andere (luxere) reis-artikelen meeneemt kun je de Camino Ingles ook boeken met bagagevervoer.

Algemene informatie over de Camino Ingles

De Camino Ingles werd traditioneel veel gebruikt door pelgrims uit de Britse eilanden en Ierland op hun tocht naar Santiago de Compostela. Deze reizigers arriveerden per schip in de havensteden La Coruña of Ferrol en vervolgden vanaf daar te voet hun weg. Vanaf Ferrol bedraagt de afstand tot Santiago nog 117 km, waarmee aan de minimale vereiste afstand voor het behalen van het Compostelaat wordt voldaan. Net als op andere camino’s zijn er goedkope pelgrimsherbergen waar je kunt overnachten, maar ook hotels en andere accommodaties.

Ondanks dat deze route recentelijk aan bekendheid heeft gewonnen, blijft het er relatief rustig wandelen in vergelijking met de drukkere laatste 100 km van de Camino Frances. De tocht begint langs de woeste kustlijn en voert langs schilderachtige historische plaatsen zoals Pontedeume en Betanzos.

  • Afstand: 117 km
  • Type: Pelgrimspad
  • Tijdsduur: 4-8 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: Vrij eenvoudig
  • Beste reistijd: April t/m September
  • Gebied: Galicië, Spanje
  • Startpunt: Ferrol of A Corona
  • Eindpunt: Santiago de Compostela

Mijn foto’s van de Camino Ingles

Ik liep de Camino Ingles toen ik na de Via de la Plata en Camino Invierno nog een paar dagen overhad voor mijn vlucht naar Nederland. Ik moest hem wel in 4 dagen volbrengen, maar na al die weken door Spanje wandelen was ik goed getraind en maakten de dagstanden eigenlijk niet meer zo veel uit.

Startpunt Camino Ingles in Ferrol
Startpunt Camino Ingles in Ferrol

Vanuit Santiago de Compostela nam ik een bus naar Ferrol. Bij een cafe vind je bovenstaande steen, het startpunt van de Camino Ingles. Eigenlijk zijn er 2 Caminos Ingles; een tweede heeft A Coruña als startplaats. Als je voor deze kiest haal je echter niet de 100 vereiste kilometers voor het Compostelaat (certificaat dat je een Camino hebt volbracht).

Pontedeume
Pontedeume

Hoewel de Camino Ingles een stuk minder druk is dan de Frances bleken de pelgrimsherbergen in Pontedeume beide vol te zitten. Gelukkig was er nog een kamer in een simpel hotel op een gezellig plein beschikbaar.

Camino Paaltje
Camino paaltje met afstand tot Santiago de Compostela

Ook op de Ingles vind je de typische Camino paaltjes. Ik loop vandaag met een klein groepje wandelaars mee op. Dit is ook voor hen niet hun eerste Camino.

Landschap Galicië Spanje
Landschap van Galicië
Pelgrims op de camino Ingles
Pelgrims op de Camino Ingles
rugzakken van pelgrims bij een albergue
Rugzakken op volgorde van aankomst bij de albergue

Soms kom je voor openingstijd bij een albergue aan. Bij albergues waar het druk kan zijn/worden leg je naar goed gebruik je rugzak neer op volgorde van aankomst. zo hoef je niet in de rij t blijven wachten tot d herberg opengaat. Veel pelgrimsherbergen gaan pas ergens in de middag open.

Galicië
Galicië
Galicië Camino Ingles
Galicië

Na 4 dagen kwam ik aan in Santiago de Compostela. Mocht je ook van plan zijn hem in 4 dagen af te leggen; dit waren mijn etappes en dagafstanden (bij benadering, gemeten met Strava. Leuk als je me volgt).

StartpuntEindpuntKilometers
FerrolPontedeume33 km
PontedeumePresedo33 km
PresedoSigüeiro38 km
SigüeiroSantiago de Compostela16 km
Camino Ingles in 4 dagen
Santiago de Compostela
Santiago de Compostela

Andere pelgrimstochten die ik liep zijn de Via de la Plata (en dan het traject van Salamanca tot Ponferrada), de Camino del Norte (tot aan Villaviciosa), de Camino Portugues en de Camino Primitivo.

Oficina del Peregrino Santiago de Compostela
In de rij voor het Compostelaat bij de Oficina del Peregrino

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...

De Camino Ingles: van Ferrol naar Santiago de Compostela

De kortste volwaardige Camino naar Santiago! Ik liep de Camino Ingles vanaf Ferrol in 4 dagen; als je via een reisorganisatie boekt maak je minder lange dagafs...