De Hoogtewandeling Valkenburg in Zuid-Limburg

nederland
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelen rond het Limburgse Valkenburg aan de Geul

Valkenburg en directe omgeving is een ideale uitvalsbasis voor een korte wandelvakantie in eigen land. Vanuit het stadje zijn diverse korte en langere wandelingen te maken.

De Hoogtewandeling Valkenburg

Uit het ruime aanbod van wandelroutes kozen we de ‘Hoogtewandeling Valkenburg’ een route van 16 kilometer lang. Deze hoogtewandeling biedt een uitgebreide en voor minder geopende wandelaars uitdagende hike voor actieve wandelaars die de belangrijkste bezienswaardigheden van het stadje willen verkennen. De route begint en eindigt bij NS Station Valkenburg (het oudste actieve station van Nederland!), maar omdat het een rondje is kun je overal beginnen.

Limburgs landschap
Smalle paden door het Limburgs landschap

Onderweg kom je langs de stadspoorten en de ruïnes van het kasteel, de sprookjes-speeltuin De Valkenier, Kasteel Schaloen en de Escape Room Mystery House, de Daölkesberg, evenals de Sint Jansbron en de imposante mergelsteilwanden. De wandeltocht is samengesteld in samenwerking met werkgroep Niks Aan De Hand.

Op VisitZuidlimburg.nl lees je er meer over, en kun je de GPX files, een PDF-file met de route en eventueel het bijbehorende routeboekje bestellen. De route staat niet met bordjes of stickers aangegeven, dus een routebeschrijving heb je wel nodig. Op de site vind je ook het hoogteprofiel.

Hoogtewandeling Valkenburg

Eerder had ik al de Dutch Mountain Trail en het Krijtlandpad in Zuid-Limburg gelopen, maar Valkenburg was voor mij nog niet echt bekend terrein. De route loopt om het oude stadje heen, dus als je het centrum en bijvoorbeeld de ruzies wilt bezoeken zijn dit extra kilometers voor je.

Laan tijdens Hoogtewandeling Valkenburg

Valkenburg is een leuk stadje om een weekend in door te brengen en dagwandelingen te maken. Wij verbeelden in het Hotel Valkenburg by Mercure Hotel, dat vlakbij de Hoogtewandeling Valkenburg route ligt. Het hotel is populair onder zowel wandelaars als wielrenners. Het bekende Shimano Experience Center ligt er pal naast.

Kasteel Schaloen
Kasteel Schaloen

Hoewel de website het heeft over een ‘heel moeilijke’ moeilijkheidsgraad valt dit in de praktijk er mee. De regen van de voorgaande dagen maakte het pad hier en daar erg modderig, maar de klimmetjes waren niet buitengewoon zwaar. Het terras bij Kasteel Schaloen is een fijne plek om je wandeling even te onderbreken.

Een groot deel van deze wandeling loop je niet ‘echt’ in de natuur; bebouwing is altijd wel in zicht. Als je echt de vrije natuur in wilt trekken kun je beter voor een hike kiezen die verder van Valkenburg af ligt. Tijdens de DMT had ik meer het gevoel soms even buiten de bewoonde wereld te zijn.

Schin op Geul
Limburgse heuvels

Vind je 16 kilometer te lang? Op Komoot vind je vijf kortere alternatieven voor de Hoogtewandeling Valkenburg, zoals het Oostervoetpad langs de Geul en de Railrunnerroute van station Valkenburg naar station Voerendaal. Er zijn in Zuid-Limburg ook diverse wandelarrangementen te boeken, waarbij je dagwandelingen vanuit je hotel maakt (zoals wij), of van hotel naar hotel trekt. Je bagage wordt dan in de meeste gevallen vervoerd. Een goed voorbeeld is het Klavertje Vier arrangement in Zuid-Limburg van de hotelketen Fletcher.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Foto's van de pelgrimsroute Via de la Plata

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je overweegt (een deel van) de Via de la Plata in Spanje te gaan lopen. Misschien wordt het je eerst...