Vrienden op de Fiets: voordelige overnachtingsplekken voor wandelaars

nederland
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Sportieve vrienden en gastvrije logeeradressen voor fietsers en wandelaars

Vrienden op de Fiets is ook voor wandelaars! Anders dan de naam doet vermoeden verwelkomen deze adressen alle ‘slow travellers’, dus ook lopers. Dit leuke concept biedt een geweldige oplossing voor wie op zoek is naar betaalbare overnachtingsmogelijkheden vlak langs de wandelroute tijdens meerdaagse wandeltochten.

Vrienden op de Fiets voor Wandelaars

Vrienden op de Fiets voor Wandelaars Logo

Geen zin om een tentje mee te sleuren, maar ook niet de behoefte om veel geld te besteden aan hotels en B&B’s? Met meer dan 5.000 adressen in Nederland biedt Vrienden op de Fiets een uitgebreid netwerk van overnachtingsmogelijkheden voor wandelaars. Bezoek de website VriendenOpdeFiets.nl

Elke adres is door VODF zorgvuldig gecontroleerd en kan variëren van een slaapkamer in privé-woningen tot tuinhuisjes et cetera. Eerst dien je ‘Vriend’ te worden voor 8 euro per jaar. Vervolgens kun je overnachten voor 25 euro per persoon, en kinderen t/m 12 jaar slapen voor € 14.. 

Bovendien is elk verblijf inclusief een lekker ontbijt. Vaak zijn de gastheren/-dames zelf ook wandelaars of fiets-fanatiekelingen, dus het contact met de gastheren/-vrouwen kan ook een meerwaarde zijn ten opzichte van een bed & breakfast of hotel.

Wandel-Arrangementen

Als je op zoek bent naar een bestaande fraaie wandelroute met goede overnachtingsmogelijkheden maar dan in hotels, denk dan eens aan Fletcher’s Klavertje 4 arrangementen. Fletcher heeft de wandelroutes gemaakt, je hoeft ze alleen nog te lopen en na een dagje banjeren te genieten van een goed diner, lekker bed en de volgende dag een uitgebreid (wandel)ontbijt. Lees hier meer over de Fletcher Wandel-arrangementen en op deze pagina over andere aanbieders van wandelarrangementen.

Vrienden op de Fiets wil wandelaars en fietsers, en iedereen die zich op andere manieren sportief verplaatst de mogelijkheid bieden om meerdaagse tochten te maken. – Vrienden op de Fiets ook voor Wandelaars

Adressen Vrienden op de Fiets voor Wandelaars

Plan je een meerdaagse hike of wandeltocht als het Pieterpad en ben je op zoek naar overnachtingsmogelijkheden? Zoek dan niet verder en bezoek Vrienden op de Fiets. Deze stichting zonder winstoogmerk, opgericht in 1984, heeft een database met meer dan 5.000 gastadressen beschikbaar voor wandelaars en fiets-reizigers. Toen ik zelf een fietstocht door Nederland maakte kwam ik een meisje tegen dat het gehele Pieterpad liep met overnachtingen via Vrienden op de Fiets. Je kunt het Pieterpad ook prima kamperend afleggen maar als je daar geen zin in hebt en geen geld voor hotels (dit was een studente) is VODF een uitstekende oplossing.

Alle zorg uit handen? Eigen-Wijze reizen biedt 4, 6, 7 of 28 daagse Pieterpad-arrangementen aan. Je slaapt dan in hotels en de bagage wordt vervoerd. De 28-daagse reis betreft de gehele route van Pieterburen naar Maastricht. Fital Reizen biedt verschillende deeltrajecten aan.

Je kunt, als je eenmaal lid bent, adressen opzoeken op de website of via de optie “Adressen in de buurt” op de fietsrouteplanner. Locatievoorzieningen op je mobiel moeten wel aanstaan.

De gastadressen zijn ook opgenomen als Points Of Interest (P.O.I.) in de routes van de fietsrouteplanner van De Fietsersbond, zodat wandelaars gemakkelijker hun weg kunnen vinden.

Vrienden op de Fiets in het kort:

  • Betaalbare overnachtingsmogelijkheden voor fietsers en wandelaars.
  • Jaarlijks lidmaatschap/vriendschapskaart: 8 euro per kalenderjaar. Overnachtingen beginnen bij 25 p.p., soms is dit exclusief toeristenbelasting.
  • Geef een lidmaatschap cadeau! Bijvoorbeeld aan je vaste wandelmaat
  • Meer dan 5.000 adressen in Nederland
  • Als je al “Vriend” bent, log dan in op vriendenopdefiets.nl en klik dan op de optie “inloggen” bovenaan de pagina.

Ervaringen met en reviews over Vrienden op de Fiets

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen als lid van Vrienden op de Fiets. Maak je vaak gebruik van dit type accommodatie tijdens je wandelvakanties in Nederland? Verschilt de kwaliteit van de slaapplaatsen en het ontbijtaanbod sterk of is het meestal prima?

Alternatieven

Leuke alternatieven om voor niet al te veel geld te overnachten bij particulieren zijn Campspace (dan ben je wel weer aan het kamperen), Warmshowers (ook voor zowel wandelaars als fietsers) en AirBNB.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Foto's van de pelgrimsroute Via de la Plata

Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je overweegt (een deel van) de Via de la Plata in Spanje te gaan lopen. Misschien wordt het je eerst...