Mooie plaatjes schieten tijdens je wandelvakantie? 5 tips voor de mooiste foto’s

Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Maak de beste foto’s tijdens je hike

Wanneer je een wandelvakantie in het buitenland maakt kom je vaak de mooiste dingen tegen. Een prachtige waterval, een mooie vogel of een uitzicht waar je U tegen zegt is dan geen uitzondering. Genieten van de natuur en gelijk alles vastleggen op camera maakt jouw vakantie compleet. Maar hoe maak je de mooiste foto’s waar je thuis ook nog van kunt genieten? Hieronder beschrijven wij vijf tips over hoe je de mooiste foto’s tijdens een wandelvakantie kunt maken.

Sta vroeg op of neem een avondwandeling

De meeste wandelingen worden gedaan tijdens de ochtend en middaguren. Toch is dit best wel raar aangezien dan de temperatuur het heetst is. En dat allemaal terwijl het in de ochtend en avond zoveel mooier is. De zon staat laag en geeft een mooie oranje gloed over het landschap totdat de zon helemaal onder gaat. Juist tijdens deze momenten, ook wel het gouden uur genoemd, krijg je de mooiste foto’s tijdens je wandelvakantie.

Bepakt en beladen tijdens een wandelvakantie

Wanneer je tijdens het gouden uur foto’s schiet zal de temperatuur sneller koud aanvoelen. Vandaar dat een vest of jas wel prettig kan zijn. Neem naast een jas niet teveel camera apparatuur mee. Dit gaat namelijk alleen maar in de weg zitten. Of je nu een compacte camera, telefoon of spiegelreflex hebt: 1 of 2 lenzen is voldoende. Hiervoor kun je het beste een zoomlens gebruiken en een vaste Prime lens van 50mm. Heb je een licht statief speciaal voor reizen? Dan is het zeker leuk om deze aan je tas mee te nemen. Wanneer je niet in het bezit bent van een lichte variant kun je het statief beter thuis laten zodat je niet teveel gewicht mee sleept. Er is altijd wel een steen, boom of bankje te vinden waar je je camera tegen aan kunt leunen om zo een mooie foto te schieten.

natuurfoto herten wandeling
Het tijdstip wanneer je fotografeert heeft grote invloed op de sfeer van je foto’s

Kun je de F-Stop, oftewel het diafragma aanpassen? Zet deze dan op een hoger getal dan F12. Dit zorgt ervoor dat het landschap voor het grootste gedeelte scherp is. Hoe hoger dit getal, hoe meer van de omgeving scherp zal zijn. Probeer de ISO-waarde altijd op 100 te houden. Zo voorkom je dat er veel ruis in de foto’s aanwezig zal zijn.

Compositie en kleuren

Een boom in de voorgrond of een rivier die in de horizon verdwijnt zijn leuke objecten die een foto mooier maken. Wanneer je een foto schiet bedenk je gelijk hoe de ogen naar een foto kijken. Wat valt het eerste op en wat volgt daarna? Zorg dat je zo de ogen door de hele foto begeleid. Hetzelfde geldt voor kleuren: wanneer je meerdere kleuren hebt die in elkaar overlopen zal dat een foto uniek maken.

Fotografeer op verschillende hoogtes

Op je hurken of camera helemaal boven je hoofd: ze geven beide een heel ander beeld van hetgeen dat jij fotografeert. Zo kun je reisfotografie interessanter maken door net op een andere manier de foto te maken. Met nog een paar sprietjes gras voor de lens krijg je bijvoorbeeld een ruimtelijker beeld dan wanneer je van een heuvel naar beneden schiet. Een standaard hoogte of techniek zit hier helaas niet in: het is en blijft uitproberen!

Geniet ervan!

Wanneer je tijdens een wandelvakantie foto’s maakt kan het een gevaar worden dat je focus alleen op het fotograferen ligt. Dit is natuurlijk zonde aangezien je met je eigen ogen ook al prima kunt genieten van al het moois om je heen. Kijk niet continue door de camera lens maar gun jezelf ook de tijd om om je heen te kijken. Geniet bij reisfotografie ook van de rust, natuur en de omgeving en laat al deze high tech camera’s en telefoons even uit. Is het gelukt om een foto te maken? Deel het met ons: wij zien ze graag.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

Wandel van Valkenburg naar Sibbe via wandelroute Va9

Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...