Wandelen in Toscane: Lucca, Siena en San Gimignano

italie
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

De middeleeuwse wandelregio van Italië

Misschien ben je aan het overwegen om te gaan wandelen in Toscane. Een goed idee! De regio heeft namelijk veel te bieden, ook op cultureel en gastronomisch front!

Toscane, gelegen in Midden-Italië, is een van de populairste en aantrekkelijkste gebieden van het land. Toscane is een locatie die voor iedere type reizigers wel iets te bieden heeft met zijn adembenemende landschap, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. Het grondgebied is verdeeld in tien provincies: Florence, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa, Pisa, Pistoia, Prato, Siena en Arezzo, met een bevolking van ruim drie miljoen mensen.

Wandelen in Toscane ; wat is de aantrekkingskracht?

Voor natuurliefhebbers is ook het Toscaanse platteland een niet te missen bestemming. De glooiende heuvels, wijngaarden en olijfbomen vormen de ideale achtergrond voor een schilderachtige rit. Bezoekers kunnen door het wijngebied toeren en de kleine dorpjes en stadjes bekijken die het terrein rijk is, zoals San Gimignano, bekend om zijn middeleeuwse torens, en Montepulciano, bekend om zijn wijnproductie. Toscane heeft ook enkele mooie stranden, zoals Marina di Bibbona en Cala Violina.

Wandelen in Toscane landschap

Toscane is niet voor niets een populaire wandelbestemming. Het landschap is geweldig en vanwege het toerisme zijn er veel accommodaties te vinden. Een bekende wandelroute is het traject tussen Lucca en Siena. Dit is een deel van de Via Francigena, een beroemde wandelroute van Canterbury naar Rome. Maar ook in de wijnheuvels tussen Florence en Siena is het fraai wandelen.

Zowel SNP Natuurreizen (4 stuks) als Eigenwijze-Reizen bieden wandelvakanties in Toscane aan, elk met een eigen route en indeling. Verderop in dit artikel noem ik nog een aantal opties.

Waar staat Toscane bekend om?

Florence, de geboorteplaats van de Renaissance, is de beroemdste stad van Toscane. In de stad zijn veel vooraanstaande musea te vinden, zoals de Uffizi Galerij en de Accademia Galerij, waar je kunstwerken van grote kunstenaars als Botticelli, Leonardo da Vinci en Michelangelo kunt bekijken. 

De Duomo, een kathedraal in gotische stijl, is een van de meest prominente bezienswaardigheden van de stad en biedt een spectaculair uitzicht over de stad vanaf de top van zijn koepel. Pisa, bekend om zijn beroemde scheve toren, en Lucca, een goed bewaarde middeleeuwse stad omsloten door oude muren, zijn nog twee belangrijke steden in Toscane.

Florence
Florence, het culturele hart van Toscane

Sinds de Etruskische periode is de regio bevolkt en zijn er verschillende grote beschavingen geweest, waaronder de Romeinen. Bezoekers kunnen het eiland Elba bezoeken, waar Napoleon werd verbannen, of Siena, een middeleeuwse stad waar elk jaar de beroemde paardenrace Palio wordt gehouden.

Een andere aanrader voor geschiedenisliefhebbers zijn de Etruskische necropolissen van Tarquinia, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Toscane staat daarnaast vooral bekend om zijn verrukkelijke keuken, die sterk geïnspireerd is op het mediterrane dieet. Traditionele gerechten zoals wild zwijn pasta, truffel steak, en de beroemde “Toscaanse steak” (bistecca alla fiorentina) staan hier klaar om van te genieten, evenals wereldberoemde wijnen. Toscane is ook beroemd om zijn olijfolieproductie, en bezoekers kunnen de plaatselijke olijventuinen bezoeken en verschillende soorten olijfolie proeven.

Samengevat is Toscane een streek die voor elk wat wils heeft. De regio biedt voor elk wat wils, of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een natuurliefhebber, of gewoon op zoek naar een rustige ontsnapping. Bezoekers kunnen de wereldberoemde wijnen en de verrukkelijke keuken van de regio proeven, aantrekkelijke dorpen en steden bezoeken, en leren over de rijke geschiedenis en cultuur van een van de meest gewaardeerde regio’s van Italië. Een reis naar Toscane laat je genieten van de schoonheid en cultuur van een van de populairste en mooiste gebieden van Italië. Als je gaat wandelen in Toscane kun je mooi natuur, cultuur, lekker eten en die onmiskenbare Italiaanse sfeer ervaren.

Een aantal van de niet te missen hoogtepunten zal ik nu opnoemen. Als je een wandelreis boekt zult je ze (lang) niet allemaal langslopen. Wat ik zelf zou doen is een wandelvakantie in Toscane zoeken waarbij je zelf de heen- en terugvlucht moet regelen. Dan kun je zelf je vakantie nog wat verlengen met bijvoorbeeld een bezoek aan Florence of Pistoia. Met de trein ben je snel weer op het vliegveld. Op Pisa vliegen is voordelig.

SNP Natuurreizen biedt meerdere individuele wandelreizen in Toscane aan. Je vindt ze op hun website. Ook met Eigenwijze-Reizen en OAD Reizen kun je op wandelvakantie in Toscane

Florence

Florence, de parel van de Renaissance, is in de hele wereld beroemd om zijn enorme invloed op kunst en cultuur. Florence was tijdens de Middeleeuwen een van de belangrijkste steden ter wereld, en het was cruciaal voor de ontwikkeling van de Renaissance. Veel grote persoonlijkheden, zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo, woonden er en lieten een blijvende invloed achter op de geschiedenis van Italië.

Florence is tegenwoordig een bloeiende stad die bezoekers betovert met zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur. De Duomo en het Baptisterium, met hun polychrome gevels, zijn de meest herkenbare monumenten van de stad. De Duomo, met zijn terracotta betegelde koepel, is een kunstwerk, terwijl het Baptisterium bekend staat om zijn prachtige mozaïeken.

Ponte Vecchio Florence
De beroemde Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio, een middeleeuwse brug over de Arno, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Florence. De brug staat bekend om zijn prachtige uitzichten en de vele winkels en kraampjes die een unieke winkelervaring bieden. Bezoekers kunnen de goudsmederijen en ambachtelijke werkplaatsen langs de brug bekijken, die al sinds de middeleeuwen in bedrijf zijn.

Het Piazza della Signoria is een andere bezienswaardigheid in Florence die je niet mag missen. Verschillende historische en culturele bezienswaardigheden bevinden zich in dit gebied, waaronder het middeleeuwse Palazzo Vecchio, de Galleria dell’Accademia en de weelderige Fontein van Neptunus. De voormalige zetel van het stadsbestuur, het Palazzo Vecchio, is nu een museum met een collectie renaissancekunst. De Galleria dell’Accademia herbergt Michelangelo’s beroemde beeld van David, een van ’s werelds meest iconische kunstwerken.

SNP wandelen in Toscane banner

Kortom, Florence is een stad vol historische bezienswaardigheden. Van de prachtige architectuur en kunst tot het rijke culturele erfgoed, elk deel van de stad heeft iets unieks en interessants te bieden. Bezoekers kunnen de talrijke musea en kunstgalerijen van de stad bezoeken, het prachtige uitzicht vanaf de Ponte Vecchio bekijken, en zich onderdompelen in de levendige sfeer van het Piazza della Signoria.

Lucca

Lucca wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers, ondanks het belang ervan in Italië tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance. Deze schilderachtige stad ligt vlakbij Pisa en herbergt een overvloed aan prachtige bouwwerken en historische bezienswaardigheden, waardoor een bezoek de moeite dubbel en dwars waard zal zijn.

Het volledige stadsmurencomplex dat de historische oude stad omsluit is een van de opvallendste kenmerken van Lucca. De werkelijk schitterende muren zijn een must-see site in de stad, en het park eromheen is een genot om te verkennen. De muren bieden een unieke gelegenheid om door de stad te zwerven terwijl je het adembenemende uitzicht van bovenaf bekijkt.

Lucca
Lucca

In Lucca staat ook de prachtige Duomo, met een enorme klokkentoren en een overdadig ontworpen gevel. De Duomo is een uitstekende plek om zowel het architectonische erfgoed van de stad te bekijken als er meer over te leren.

Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn de Torre delle Ore, een middeleeuwse toren met een geweldig uitzicht over de stad, de Guinigi toren, een middeleeuwse toren met een daktuin, San Michele in Foro, een prachtige 11e-eeuwse kerk, en het Museum van Villa Mansi, een prachtige villa met een collectie schilderijen en beelden.

Dit scala aan oude bezienswaardigheden maakt Lucca tot een aantrekkelijke Toscane reis. Bezoekers kunnen leren over de rijke geschiedenis van de stad, de prachtige architectuur waarderen en wandelen door de pittoreske straatjes en piazza’s. Lucca is een prachtige stad, ideaal voor mensen die willen genieten van de schoonheid en cultuur van Toscane zonder de drukte van grotere steden. Vanuit Lucca kun je dus een deel van de Via Francigena lopen, bijvoorbeeld tot Siena. De Via Francigena is een echte pelgrimsreis. Als je gaat wandelen in Toscane is Lucca wel een must-see. En als je via een reisorganisatie boekt is de kans aanzienlijk dat je er langs komt.

Wandelen in Toscane rond San Gimignano

San Gimignano is een schitterend middeleeuws, ommuurd, stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. het is zeer toeristisch maar absoluut de moeite waard. Als je de SNP wandelvakantie van Lucca naar Siena gaat lopen zul je ook San Gimignano bezoeken.

San Gimignano
San Gimignano

San Gimignano is bekend om de 14 torens die het silhouet van het stadje domineren. de torens waren een prestigeobject van rivaliserende families. Wie heeft de hoogste toren? Bezoek het stadje vroeg om de drommen toeristen voor te blijven. Hoewel, als je gaat wandelen in Toscane is het ook leuk af en toe het rumoer op te zoeken.

Mocht je zelfstandig gaan hiken met tent dan is er op – ongeveer – loopafstand een aardige camping waar ze ontbijt vanaf een mooi gelegen terras serveren. Vanaf het terrasje heb je schitterende zicht op de torens in de verte. Ik was er met de fiets toen ik de Benjaminse route naar Rome fietste. Ik vond Toscane zo mooi dat ik er zeker ook nog eens wil hiken.

Arezzo

Arezzo, een van de meest centrale steden van Toscane en ligt in de kern van de regio, op gelijke afstand van de stranden van de Middellandse Zee en de Adriatische Zee. De stad is gebouwd op een heuvel en is verdeeld in twee delen: de oude stad op het bovenste deel van de heuvel en het moderne onderste deel, waar industrie en handel gevestigd zijn.

Arezzo
Arezzo


De oude stad is de belangrijkste attractie voor bezoekers, met enkele van de mooiste bouwwerken van de stad. Het Fortezza Medicea, een 16e-eeuws bolwerk, de Duomo San Donato, een prachtige kerk met een schitterende gevel en muurschilderingen, en het Teatro Petrarca, een 18e-eeuws theater dat wordt beschouwd als een van de mooiste van Italië, zijn allemaal opmerkelijke bezienswaardigheden.

Arezzo heeft ook een aantal hoogwaardige musea en historische plaatsen, waardoor het een ideaal bezoek is voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur. Twee van de populairste musea van de stad zijn het Museo Archeologico Mecenate en het Museum voor Middeleeuwse en Moderne Kunst. Ze bieden toeristen een kijkje in het rijke verleden van Arezzo en Toscane, en een verzameling voorwerpen en kunstwerken die hen zeker zullen betoveren.

Elke wandeldag ziet u een ander Toscaans landschap: de kale ronde heuvels bij Volterra, de wijngaarden rondom San Gimignano, de zonnebloemvelden bij Colle di Val d’ Elsa of de bossen bij Monteriggioni – Eigenwijze Reizen

Arezzo heeft naast zijn historische en culturele bezienswaardigheden ook de beschikking over een aantal prachtige parken en natuurgebieden. Bezoekers kunnen ronddwalen in het Parco dei Caduti per la Patria, een mooi park met een meer en een speeltuin voor de jeugd. Het Parco Fluviale dell’Arno is een andere beroemde bestemming voor natuurliefhebbers, met een spectaculair uitzicht op de rivier de Arno en het omringende landschap.

Bezoekers kunnen door de pittoreske oude stad wandelen, de prachtige architectuur en kunst bekijken, en leren over de rijke geschiedenis en cultuur van Toscane. Voor wie van de buitenlucht houdt, heeft Arezzo talloze prachtige parken en natuurgebieden. 

Pistoia

Pistoia, een schilderachtige en historische stad, maar wordt over het algemeen een stuk minder bezocht dan steden als Florence en Arezzo. Deze stad, die dicht bij zowel Florence als Pisa ligt, heeft echter veel te bieden als toeristische bestemming. Pistoia staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en natuurlijke schoonheid.

Pistoia was gedurende de Middeleeuwen een belangrijke regio en bezoekers kunnen de rijke geschiedenis van de stad leren kennen door de historische plaatsen te verkennen. De kathedraal van St. Zeno en de doopkapel, het complex van San Giovanni Fuorcivitas, het Museo Capitolare en de dierentuin van Pistoia behoren tot de meest geliefde bezienswaardigheden.

Pistoia Toscane
het bekendste plein van Pistoia

Pistoia wordt omringd door verschillende uitstekende bergdorpjes voor mensen die van de buitenlucht houden, zoals het kuuroord Montecatini Terme en het charmante stadje Montecatini Alto. In deze dorpen kunnen bezoekers het prachtige Toscaanse platteland verkennen en de natuurlijke pracht van de regio ervaren.

En voor wie op zoek is naar avontuur is er de enorme Monte Cimone bergketen die erop wacht beklommen te worden. Hier kunnen bezoekers het prachtige Toscaanse landschap beklimmen en ontdekken, en genieten van de adembenemende uitzichten.

Bezoekers kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid van de naburige steden en bergen, maar ook van het avontuur en de spanning van het bedwingen van de Monte Cimone bergketen. Pistoia is een stad die vaak genegeerd wordt, maar voor wie de tijd neemt om haar te bezoeken, biedt ze een schat aan cultuur en prachtige landschappen. Meer lezen over wandelen in Toscane of alle andere activiteiten die deze regio te bieden heeft? Bezoek de officiële toeristen-website: visittuscany.com

Reisorganisaties voor een Wandelvakantie in Toscane

Er zijn diverse reisorganisaties die een wandelreis in Toscane aanbieden. Het is dan ook een zeer populaire wandel-bestemming. Ook zijn er altijd veel Amerikanen die de Toscaanse steden bezoeken. Ik zet een aantal organisaties op een rijtje. Elke reis heeft een eigen invulling, lengte, route en verschillende accomodaties. Ik adviseer de reizen naar Italië goed te vergelijken voordat je er eventueel eentje boekt.

  • SNP Wandelvakanties: meerdere opties, zoals de route van van Montepulciano naar Siena (Val d Orcia), de al eerder genoemde route van Lucca naar Siena (Via Francigena) waarbij je ook de torens van San Gimigniano zult aanschouwen, en de wandelvakantie ‘De wijnheuvels tussen Florence en Siena’. Bekijk de reizen.
  • Eigenwijze Reizen: biedt een 8-daagse trektocht aan waarbij je achtereenvolgens van Volterra naar Sensano, San Gimignano, Colle di Val d’Elsa, Monteriggioni en Siena wandelt. De 9-daagse variant heeft een extra nacht in San Gimignano, met een extra rondwandeling van ongeveer 2 uur door San Gimignano. Bekijk deze wandelvakantie.
  • Actief door Europa: 8-daagse wandelvakantie Toscane. Prachtig Florence met de kunst & cultuur in de stad van de Medici, een wijnproeverij en de de Toscaanse kust. Overnachtingen in 3- of 4-sterren hotels of Agriturismo. Bekijk deze reis.
  • OAD Reizen: Korte 4-daagse reis, met verblijf in de thermale badplaats Montecatini Terme. Keuze uit verschillende hotels. Met Pistoia, Montecarlo San Salvatore en Lucca. Bekijk deze reis.
  • Onderweegs in Italië: ook met Onderweegs in Italië kun je wandelen in Toscane. Dit is een kleinere reisorganisatie die een echte Italië-specialist is. Ze bieden een reis aan genaamd ‘Wandelen door de Chianti’. Bekijk deze reis.

Ervaringen met Toscane als Wandelbestemming

Lees meer over SNP WandelreizenActief door Europa en Eigenwijze Reizen. Mocht je gaan wandelen in Italië wens ik je vast veel plezier! Als je al eens gheiked hebt door het Toscaanse landschap lees ik graag je ervaringen terug. Laat dan een comment achter. Als je zelfstandig bijvoorbeeld de Via Francigena hebt gelopen vind ik het ook leuk daar over te horen.

Wandelreizen deals

 
Eigenwijze Reizen

Handige reistips & deals

De Camino Ingles: van Ferrol naar Santiago de Compostela

De kortste volwaardige Camino naar Santiago! Ik liep de Camino Ingles vanaf Ferrol in 4 dagen; als je via een reisorganisatie boekt maak je minder lange dagafs...

Lake District Engeland

De Engelse Coast to Coast Walk wandelen met bagagevervoer

Een klassieker onder de Engelse lange-afstandspaden: de Coast to Coast Walk, samengesteld door Alfred Wainwright. Het wandelpad is een van de meest populaire v...