Het Pieterpad volledig kamperend afleggen: het kan.

Wil je het Pieterpad gaan lopen en het liefst elke nacht kamperen in je tentje? Misschien vraag je je dan af of er voldoende campings zijn. Hier en daar zijn campings dun gezaaid, maar als vrij lange (of juist hele korte) dagafstanden geen probleem voor je zijn is het goed mogelijk.

Wij deden het in 2020, en liepen het LAW-9 Pieterpad in 14 dagen netto (2 halve en 13 volle dagen) en sliepen 14x op een camping of in elk geval een plek waar legaal gekampeerd mocht worden. Wildkamperen was niet nodig, wel hebben we een keer gekampeerd bij een jachthaventje en op een manege.

Omdat ik voor vertrek veel had gezocht op ‘kun je het gehele Pieterpad kamperen?’ en nergens echt een volledig reisschema had gevonden, deel ik onderstaande. Onze eerste dag was een halve reisdag naar het startpunt Pieterburen. Voor de laatste dag, toen we op de St. Pietersberg aankwamen, geldt hetzelfde.

Alle zorg uit handen? Eigen-Wijze reizen biedt 4, 6, 7 of 28 daagse Pieterpad-arrangementen aan. Je slaapt dan in hotels en de bagage wordt vervoerd. De 28-daagse reis betreft de gehele route van Pieterburen naar Maastricht. Fital Reizen biedt verschillende deeltrajecten aan.

Het staat me helaas niet meer bij in hoeverre de campings direct aan het Pieterpad lagen. Dikwijls was dit wel het geval of lag de camping niet ver erg ver van het pad af.

Etappe 1: Pieterburen – Garnwerd

Deze etappe was ongeveer 18 kilometer. Het bleek lastig een camping te vinden rond dit punt, maar het jachthaventje van Garnwerd bood uitkomst. We hadden wel van tevoren gebeld met het restaurant Garnwerd aan Zee, en na wat overleg kregen we het nummer van de havenmeester. Er werd wel gevraagd of we geen ‘groep jongeren’ waren.

Er is een toiletgebouw (voor de bootbezitters) maar kamperen mochten wij dus ook. Er is een tamelijk smalle groenstrook waar je je tent kunt opzetten, en een picknicktafel. De jachthaven in Garnwerd is geopend van 15 april tot en met 15 oktober

kamperen Pieterpad garnwerd

Etappe 2: Garnwerd – Zuidlaren

Flinke etappe van ongeveer 40 kilometer. Gekampeerd bij Camping de Vledders, ‘de Parel aan de Drentsche Aa’. Ik track de dagafstanden met Strava maar heb het idee dat Strava altijd iets te hoog zit, dus ik trek er een paar km van af. Strava gaf 42 km aan.

camping de Vledders Pieterpad

Etappe 3: Zuidlaren – Schoonloo

Dagetappe van ongeveer 34 km. Overnacht op boerderijcamping Roeloomskamp.

Etappe 4: Schoonloo – Den Hool

Dagetappe van ongeveer 32 kilometer. Overnacht op camping Het Boheems Paradijs. Iets duurder dan we gemiddeld kwijt waren maar een erg mooie plek. Ze hebben ook Pipo-wagens en een grote overdekte ruimte met keuken waar je kunt zitten. Aanrader. Volgens mij direct aan het Pieterpad ook.

Boheems Paradijs

Etappe 5: Den Hool – Diffelen

Dagafstand ongeveer 36 kilometer. Gekampeerd op SVR Camping De Kleve. Let op: op zondag nemen ze om religieuze redenen geen gasten aan. In deze contreien komt dat vaker voor, let hier ook op bij het boodschappen doen. Wij kwamen gelukkig op een zaterdag aan. Vriendelijke mensen en 1 picknicktafel.

Etappe 6: Diffelen – Hellendoorn

Dagafstand ongeveer 31 kilometer. Gekampeerd op Natuurkampeerterrein Het Rhanerveld / Eelerberg. Om op natuurkampeerterreinen te mogen kamperen heb je wel de Natuurkampeerkaart nodig.

natuurcamping Eelerberg

Etappe 7: Hellendoorn – Laren

Dagafstand ongeveer 33 kilometer. Gekampeerd op Minicamping De Meiden van Haarman. Dit is meer een manege met kampeermogelijkheden dan een echte camping. Erg basic maar ook erg leuk, weer eens wat anders.

Etappe 8: Laren – Zelhem

Dagetappe van ongeveer 36 kilometer. Gekampeerd op een camping een stukje onder Zelhem, Camping Slangenburg.

Etappe 9: Zelhem – Millingen a/d Rijn

Dagetappe van ongeveer 37 kilometer. Kamperen was vrij prijzig maar verder prima. Website: Camping de Zeelandschehof.

Reisorganisatie Fital biedt een korte wandelvakantie aan met de etappes naar en vanaf Millingen aan de Rijn. Inmiddels doen ze meer deeltrajecten van het Pieterpad.

Etappe 10: Millingen a/d Rijn – Gennep

Dagafstand ongeveer 36 kilometer. Tentje opgezet bij Camping De Bloksberg.

Etappe 11: Gennep – Swolgen

Ongeveer 38 kilometer over het Pieterpad gelopen (de dagafstanden zijn wat langer geworden omdat we eerder thuis moesten zijn dan vooraf verwacht). Overnacht op Minicamping Forest Camp. Dit was met afstand de duurste camping waar we gekampeerd hebben tijdens onze trektocht over het Pieterpad. En… geen mogelijkheid om je telefoon en powerbank op te laden in het toiletgebouw. Tafel mochten we gelukkig weghalen bij een woonwagen die niet geboekt was.

Etappe 12: Swolgen – Swalmen

Dagetappe van ongeveer 39 kilometer. Gekampeerd op Boerderijcamping Aan de Grens.

Etappe 13: Swalmen – Susteren

Ongeveer 38 kilometer gelopen. Gekampeerd op camping Hommelhof.

camping Hommelhof

Etappe 14: Susteren – Valkenburg

36 kilometer, tent op gezet op de mooi gelegen camping Den Driesch.

Etappe 15: Valkenburg -Sint-Pietersberg Maastricht

Laatste eindje van ongeveer 17 kilometer. Niet overnacht in Maastricht maar terug naar huis! Als je bovenstaande dagafstanden bij elkaar optelt kom je op 501 km. De Sint Pietersberg vind je niet terug op de lijst van 10 hoogste bergen van Nederland. Toch zul je tijdens het Pieterpad relatief veel hoogtemeters overwinnen. Echt zwaar wordt het natuurlijk nooit.

Campings langs het Pieterpad

Het Pieterpad loopt door populaire toeristische streken, dus er zijn vaak wel campings te vinden. Het aantal campings dat echt direct aan het pad ligt is kleiner. Zelf vind ik de camping-app van Archies erg prettig. Hier staan vrijwel alle campings in vermeld. Uiteraard kun je ook de twee Pieterpad gidsjes meenemen. De Archiescamping app is er voor iPhone en Android.

Ook is onlangs de officiële website van het Pieterpad vernieuwd en kun je hier campings langs het pad vinden. Toen wij hem liepen bestond deze website nog niet in deze vorm 🙂

Veel plezier met de wandeling! En mochten bagagevervoer en hotels je aanspreken, kijk dan nog even bij deze sponsored link: Eigenwijze-Reizen.nl/Pieterpad of Fital Reizen voor deeltrajecten. Met hen loop je bijvoorbeeld van Pieterburen naar Groningen, of van Sittard naar de Pietersberg. Ze hebben maar liefst 6 deeltrajecten die je kunt lopen. Praktisch als je het Pieterpad over meerdere jaren wilt uitsmeren (iets wat veel wandelaars doen).


Bekijk de wandelvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB logo
SNP logo
Djoser logo
sawadee logo

Plaats een reactie