Wandelen in Toscane over de oude pelgrimsroute Via Francigena

Als je van wandelen houdt en geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van Italië, dan is deze wandelreis door Toscane de perfecte keuze voor jou.

Via Francigena logo

Je kunt ontspannen en genieten van de mooie landschappen en tegelijkertijd je kennis verbreden over de historische en culturele achtergrond van de steden die je bezoekt. SNP Natuurreizen biedt een 8-daagse wandelvakantie in Toscane over de beroemde Via Francigena. Hierbij loop je van Lucca naar Siena.

De Wandelvakantie over het Toscaanse deel van de Via Francigena

Toscane, dat in het hart van Italië ligt, staat bekend om de glooiende heuvels met bekende cipressen en kleurrijke velden met wijnstokken en olijfbomen. En natuurlijk de middeleeuwse steden en dorpen die verspreid liggen door het landschap.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Toscane reizigers van over de hele wereld trekt. Wandelend door het landschap, afgewisseld door een treinreis en bijzondere overnachtingsplekken; we kunnen ons amper een andere manier bedenken die leuker is om deze streek te ontdekken. En te genieten van de rijke geschiedenis en cultuur van dit land. Deze reis van SNP Natuurreizen belooft een onvergetelijke ervaring te worden, want je zult niet alleen de betoverende schoonheid van de golvende Crete Senesi ontdekken, maar ook enkele van de meest charmante Toscaanse middeleeuwse steden verkennen, zoals Lucca, Siena, San Gimignano en Monteriggioni.

Lucca start Via Francigena
Startpunt Lucca

De Via Francigena is een populaire oude pelgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome, en onderweg Frankrijk, Zwitserland en Italië aandoet. De uiteindelijke bestemming is Vaticaanstad. Sommige wandelaars doen de gehele route te voet! Mocht je interesse hebben een flink deel van de Via Francigena zelfstandig te gaan lopen dan raad ik deze website aan. Zelf ben ik ooit naar Rome gefietst en heb veel aan de site pelgrimswegen.nl gehad. maar goed, terug naar de SNP reis:

Wat kun je verwachten van deze wandelreis?

Let op: onderstaande is gebaseerd op wat ik aantrof op de site op moment van schrijven. Check natuurlijk altijd de laatste reisdetails op de website zelf.

Deze 8-daagse wandelvakantie heeft goede beoordelingen en dat begrijp je meteen wanneer je het programma ziet. Je begint in het stadje Lucca met zijn goed bewaarde stadsmuren, waar je alle tijd hebt om dit befaamde stadje te ontdekken. Daarna stap je in de trein op weg naar San Miniato-Fucecchio waar de eerste echte wandeling begint. De volgende dagen kom je onder meer lang de dorpjes Collemuccioli en Pieve di Cellole die dicht bij elkaar liggen. Ook bezoek je het religieuze Pancole. Je wandelt door bossen, open landschappen met mooie vergezichten.  

Verderop proef je middeleeuwse sferen dwalend door de smalle straatjes langs uit lokaal zandsteen opgetrokken huizen in de hooggelegen fortstad Monteriggioni. – SNP Natuurreizen

De laatste dagen vervolgt de reis zich langs onder andere de Etruskische baden van Caldane en het middeleeuwse Monteriggioni, het dorp dat vaak genoemd wordt als een van de mooiste dorpen van Toscane. Als laatste uitdaging is er een pittige wandeling gepland over de Strade Bianche door het heuvelachtige Montagnola Senese. Een van de hoogtepunten van de wandeling is het bijzondere Castelli della Chiocciola. De stad Siena met middeleeuwse architectuur is de perfecte plek om je wandelreis af te sluiten en nog even te genieten van de de beroemde Piazza del Campo en de Duomo. 

Tijdens deze reis geniet je van comfortabel pelgrimeren door te verblijven in enkele bijzondere overnachtingsplekken die perfect passen bij de sfeer van deze historische steden. En in elke accommodatie staat er ’s ochtends een echt Italiaans ontbijtje voor je klaar. Heb je bovengemiddelde interesse voor pelgrimeren? Bekijk dan ook de pagina over pelgrimsreizen. Ook kun je meer lezen over SNP Wandelvakanties en hun andere bestemmingen bekijken.

Alternatieve Reisorganisaties

SNP Natuurreizen is niet de enige reisorganisatie die een reis over (een Italiaans deel van) de Via Franceniga aanbiedt. Ook ECKTIV Reizen biedt dit aan, maar dan een traject dat een stuk verdeopr ligt, namelijk van Montefiascone naar het St. Pietersplein in Rome. Ook Topo-Aktief.nl biedt een aantal reizen, net als EcologicoTours en ReizenInItalie.nl.

SNP Natuurreizen banner

Ervaringen met de Via Franceniga als Wandelbestemming

Als je al eens een deel van de Via Fanceniga, al dan niet door het Toscaanse landschap hebt gewandeld, dan lees ik graag je ervaringen terug. Laat dan een comment achter. Als je zelfstandig bijvoorbeeld een deel de Via Francigena hebt gelopen vind ik het ook leuk daar over te lezen.


Bekijk de wandelvakanties van bekende reisorganisaties:
eigenwijze reizen logo
ANWB logo
SNP logo
Djoser logo
sawadee logo

Plaats een reactie