Coast to Coast Walk

Als er één langeafstandspad in Groot-Britannië is dat veelbesproken is onder de wandelaars dan is het wel de Coast to Coast walk. Deze route, in 1973 bedacht door de bekende Engelse schrijver Alfred Wainwright, loopt van de westkust bij St. Bees naar de oostkust bij Robin Hood’s Bay en doorkruist daarbij het Lake District National Park, het Yorkshire Dales National Park en het Norh York Moors National Park. Deze parken bevatten de meest indrukwekkende landschappen die Engeland te bieden heeft: hoge bergen, uitgestrekte meren, sprookjesachtige bossen en desolaat uitgestrekte veengronden.

Naast dit natuurschoon kunnen wandelaars op dit traject ook genieten van het Engelse landschap met een aantal van haar mooiste karakteristieke dorpjes.

Ook voert het pad door een stuk geschiedenis en . Van stenen cirkels tot ruïnes van de Engelse mijnbouw. Ook kent deze wandelroute een minder mooi traject: het vlakke, vrij saaie stuk tussen de Yorkshire Dales en de North York Moors (Richmond – Osmotherley)

En dit alles in een route welke in twee weken gelopen kan worden. Het is een van de meest gelopen langeafstandspaden van Engeland. De trail is dermate populair dat hij zelfs meer bewandeld wordt dan menig National Trail. De C2C is namelijk verrassend genoeg géén National Trail, al gaan er wel stemmen op om dat te veranderen. De BBC heeft jaren geleden een documentaire gemaakt over de Coast to Coast Route. Deze docu, met Julia Bradbury is te zien op Youtube.

Feiten over de Coast to Coast Walk

 • Afstand: ongeveer 309 km (192 mijl)
 • Type: Long Distance Trail. Geen National Trail, al wordt daar over nagedacht.
 • Tijdsduur: 11 – 19 dagen
 • Gebied: Cumbria en Yorkshire, Noord Engeland. Doorkruist 3 nationale parken.
 • Start: St. Bees
 • Eind: Robin Hood’s Bay
 • Moeilijkheidsgraad: redelijk zwaar, met name in de Lake District
 • Beste tijd om te lopen: mei tot en met september.
Coast to Coast Walk vlak na de start
Coast to Coast Walk vlak na de start

Beste periode

Groot Brittannië staat bekend als een nat land met veel regen en het noorden van Engeland is daarin geen uitzondering. Weinig Coast-to-coasters hebben de gehele route droog afgelegd en zelfs in de zomer moet er rekening gehouden worden met natte wandeldagen. Gelukkig zijn er in het wandelseizoen overwegend veel zonnige dagen die de regen snel doen vergeten. Het wandelseizoen voor de Coast to Coast begint in mei en bereikt haar hoogtepunt in augustus. Vervolgens loopt het af rond eind september. In oktober sluiten veel eet- en slaapgelegenheden hun deuren voor de winter.

Bedenk wel dat de Coast to Coast het meest populaire wandelpad van Engeland is. Vind je rust belangrijker dan de weersomstandigheden zou je kunnen kiezen voor een reistijd die buiten deze periode ligt.

Accommodatie Coast to Coast Walk

De C2C is prima volledig kamperend te volbrengen. Je komt weinig ‘echte’ campings tegen, maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld in Patterdale.. Meestal zet je je tent neer op een veldje naast een Farm, B&B of Pub. Vaak zijn er wel basisfaciliteiten als een douche en toilet aanwezig.  

De prijzen voor het kamperen liepen uiteen van £2.50 p.p. (in een veld achter een pub) tot £9,- p.p (in het toeristische Patterdale). Meestal betaalden we echter 5 tot 7 pond per persoon, per nacht (2016).

Voor wie wat meer te besteden heeft, of niet van kamperen houdt bieden de vele B&B’s, Inn’s en Pubs met kamers uitkomst. Veel wandelaars boeken hun overnachtingsadressen ver van tevoren. Ga je de C2C lopen in een drukke periode is het raadzaam je overnachtingen ruim vooraf al vast te leggen. Veel Guest Houses en Bed & Breakfasts staan op booking.com. Een gidsje met een overzicht van alle B&B’s kun je hier bestellen of online raadplegen.

Bevoorrading 

Als je de Coast to Coast Trail kamperend en zelf-kokend aflegt, en niet eet in B&B’s en Pubs zul je goed op je voedselvoorraad moeten letten. Voor meerdere dagen eten meenemen is, mits je niet gaat wildkamperen, niet nodig.

De meeste ‘general stores’ zijn vrij klein en kennen zowel een beperkt assortiment als beperkte openingstijden. Je zult het moeten doen met dorpswinkeltjes en kleine shops die gevestigd zijn in het lokale postkantoor. Benzinestations kom je (gelukkig) niet tegen.

Wat grotere supermarkten tref je zelden; alleen in Kirkby Stephen, Shap en Richmond vind je een relatief grote winkel. Houd altijd wat extra supplies achter voor het geval een winkel gesloten, opgeheven of verder weg dan je dacht blijkt te zijn.

Het aantal outdoorwinkels dat je tijdens je wandeltocht tegenkomt is beperkt. Sommige dorpjes zijn echter behoorlijk gericht op de wandelaar, en hier vind je ineens meerdere outdoorstores. In St. Bees vind je geen outdoorwinkel. In Grassmere vind je diverse outdoorstores, net als in Kirkby Stephen (2). Ook Reeth en Richmond hebben een outdoorzaak.

Lake District Coast to Coast walk
Lake District Coast to Coast walk

Bagagevervoer Coast to Coast Trail

Hoewel het zelf meetorsen van de bagage naar ons idee de meeste voldoening brengt, heeft niet iedereen hier zin in of de mogelijkheden toe. Zoals bij veel populaire trails kun je bij de Coast to Coast Walk gebruik maken van bagagevervoer. Je bent dan wel gebonden aan vastgestelde pick-up en drop-off points. Daarnaast is bagagevervoer niet goedkoop: denk aan  £7 a £8 per stuk bagage, per dag. Als je je bagage de geheel route laat vervoeren ligt dit bedrag lager. Meer info over bagage transfer services op c2cpackhorse.co.uk en sherpavan.com

Bereikbaarheid van start- en eindpunt

Als je de Coast to Coast Walk van west naar oost loopt (wat gebruikelijk is) start je in St. Bees. Na een vlucht op Newcastle kun je de trein nemen naar St. Bees, met een overstap in Carlisle. KLM vliegt vanaf zowel Schiphol als Eindhoven op Newcastle Airport. Kijk voor actuele vluchten van KLM en andere maatschappijen op vliegtickets.nl of cheaptickets.nl Je kunt Newcastle ook met de ferry van DFDS Seaways bereiken.

Na voltooiing van je tocht zou je weer terug kunnen vliegen vanaf Newcastle. Je kunt echter ook vertrekken vanaf Leeds / Bradford Airport, eveneens met KLM. Vanaf Robin Hood’s Bay neem je de bus naar Scarborough. Daar vandaan vertrekt een trein naar Leeds City Center. Een bus brengt je het laatste stuk naar het vliegveld.

Reisgidsen en kaarten 

Wij hadden de overzichtskaarten van Footprint mee. Andere goede kaarten zijn de Harvey Maps, die o.a. worden verkocht bij reisboekhandel De Zwerver. Gebruik maken van een GPS track op je smartphone of bijvoorbeeld op een Garmin Etrex strekt zeer tot de aanbeveling! Garmin navigatie wordt o.a. verkocht bij Bever en Futurumshop

De GPS track van de Coast to Coast Walk kun je hier of hier downloaden. Check thuis vooraf welke track het meest accuraat is.

Het is praktisch om naast je kaart een reisgids mee te nemen. De reisgids die wij zelf mee hadden, en die ook onder de andere wandelaars het meest gebruikt werd is de Trailblazer Gids van Henry Stedman.

Andere reisgidsen voor deze wandelroute zijn: 

 • Coast to Coast Walk – van Ierse Zee tot Noordzee (link
 • Wandelgids Coast to Coast; the Wainwright Route (link
 • A Northern Coast to Coast Walk, From St Bees to Robin Hood’s Bay (link)

Moeilijkheidsgraad

Het zwaarste gedeelte van deze hike zijn de etappes in The Lake District, dus je mag op dag 2 gelijk aan de bak. Zeker als je voor de hogere routevarianten kiest (the high routes) heb je hier pittige dagen.  

Bewegwijzering: De Coast to Coast Walk is bij lange na niet zo goed bewegwijzerd als de National Trails dat zijn. Slechts daar waar de C2C gelijk op gaat met de National Trails ‘Pennine Way’ en ‘Cleveland Way; is de bewegwijzering zeer goed. Een goede kaart en gids, maar liever nog een GPS track zijn onmisbaar. Houd er trouwens rekening mee dat je telefoon niet overal bereik heeft.

uitzzicht Coast to Coast

Hoogtepunten Coast to Coast Walk

Lake District: Het is ons op de West Highland Way al door meerdere wandelaars verteld. Als je van meren en bergen houdt, dan moet je naar het Lake District gaan. En onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Het Lake District is prachtig. 

Black Sail Youth Hostel: Prachtig gelegen jeugdherberg in de verlatenheid van het Lake District. Geen elektriciteit of telefoonbereik. Helaas gesloten toen wij er aankwamen, dus informeer van tevoren als je hier wil lunchen/slapen. Meer info op yha.org.uk

Helvellyn en de Striding Edge: Op de dagroute van Grassmere naar Patterdale kan mits het goed weer is gekozen worden voor een hoge route over de top van de op drie-na-hoogste berg van Engeland, de Helvellyn. De ‘klim’ naar de top is lang en zwaar en boven word je getrakteerd op een steile afgrond die afgeklauterd moet worden om vervolgens over de smalle bergkam -de Striding Edge- de weg naar Patterdale te volbrengen. Wainwright is zeer enthousiast over deze route en beschrijft de beruchte Striding Edge als de beste halve kilometer tussen St. Bees en Robin Hood Bay.

Kidsty Pike: Letterlijk het hoogste punt van de Coast to Coast Walk, al zal Helvellyn (routevariant) meer indruk maken.

Nine Standards Rigg: Dit bijzondere bouwwerk op de top van Hartley Fell bestaat uit negen pilaren van gestapelde stenen en ligt op het Coast to Coast pad tussen Kirkby Stephen en Keld. De negen pilaren waarvan sommige meer dan vier meter hoog zijn, staan op een hoogte van 650m en zijn vermoedelijk geplaatst als grensmarkering. Ook gaan er verhalen rond dat de pilaren geplaatst zijn om vijanden af te schrikken door de indruk te geven dat er een kampement op de heuvel staat. Hoe dan ook, vanaf dit punt kan je van een geweldig uitzicht (over Kirkby Stephen) genieten.

Robin Hood’s Bay: Wainwright kon ons geen betere finish voorschotelen. Het pittoreske, gezellige vissersstadje is een lust voor het oog. Vanuit de baai liggen rijen met oude cottages tegen de omliggende heuvels aangeplakt. Daartussen ligt een netwerk van talloze slinger-steegjes en paadjes die op ontdekking wachten. Er zijn naast de vele souvenir- en cadeauwinkeltjes voldoende pubs en cafés om het behalen van je eindpunt te vieren. Een bezoekje aan de Wainwright bar om het register te tekenen mag natuurlijk niet ontbreken.

Nuttige Links:

BBC Documentaire Coast to Coast

LDWA.co.uk over de C2C

The Wainwright Society

Coast2coast.co.uk