Wandelvakantie Albanië

Wandelvakantie Albanië

Albania
bestemmingen icoon o.a. de Peaks of the Balkan, de Vervloekte Bergen & Shkodër
aanbieders Individuele wandelvakanties & groepswandelreizen
prijs Verschillende wandelniveaus en type accommodaties
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelen in het onontdekte Balkanland Albanië

Albanië is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt bij wandelbestemmingen, maar steeds meer wandelaars weten dit Balkanland te vinden. In het noorden van Albanië vind je de uitlopers van de Dinarische Alpen, en kun je fraaie wandelingen maken.

Ontdek geïsoleerde valleien met traditionele bergdorpen zoals Thethi, waar gastvrijheid de norm is. Bewonder adembenemende uitzichten terwijl je over bergpassen trekt en langs kristalheldere bergmeren loopt. De Albanese Alpen (bijnaam: Accursed Mountains) bieden de meest meest indrukwekkende natuurschoon van het land, en herbergen een geweldig lange-afstandspad: de Peaks of the Balkan. Loop alle 192 kilometers of boek een deeltraject. 

Klinkt dit allemaal wat te pittig of blijf je lier wat meer in de buurt van de zee? Ook in het zuiden van Albanië kun je heerlijk wandelen, nabij Llogara Nationaal Park en Mt. Çika. Combineer je wandelingen met bezoekjes aan bijzondere steden als Berat (de stad met de 1000 ramen), Gjirokastër en hoofdstand Tirana. Of eindig je intensieve vakantie met een paar dagen aan het strand van Sarandë.

Er zijn individuele wandelvakanties en groepswandelreizen naar Albanië te boeken. De reizen zijn vaak inclusief bagagevervoer, maar niet altijd, zoals op de Peaks of the Balkan Trail.


Peaks of the Balkan Trail

Het bekendste lange-afstandspad van Albanië is ongetwijfeld de Peaks of the Balkan trail. Dit pad loopt door 3 landen, te weten Albanië, waar de meeste hikers de trail starten, Montenegro en Kosovo. Deze trekking leidt langs ongerepte en imponerende berglandschappen en authentieke bergdorpen waar de tijd lijkt stil te staan. De route is vanaf 2006 ontwikkeld, toen nationale en lokale toerisme-organisaties en wandelclubs hun krachten hebben gebundeld om de Peaks of the Balkan een bestemming voor bergtoerisme te laten worden. De berggebieden van Kosovo, Montenegro en Albanië  liggen namelijk erg geglosseerd, liepen steeds meer leeg, de jeugd vertrok naar de stad, en met de introductie van de trail hoopte het samenwerkingsverband nieuwe inkomsten te creëren voor de lokale bevolking,

Zo ontstond de 192-kilomter lange trail, die de jaren er op steeds meer wandelaars aantrok. Lang niet iedereen doet de gehele route; sommigen kiezen voor een deeltraject. De etappe Theth – Valbonё (14 km, beide gelegen in Albanië) is de meest gelopen en populairste etappe. De route is bewegwijzerd maar neem toch altijd een GPS-route mee. Overnachten doe je in guest houses in de dorpjes, of je slaapt in je eigen tent. Je kunt vaak naast de guest houses kamperen (tegen betaling, en gebruik maken van de faciliteiten) en eten kopen. Check vooraf waar dit wel en niet kan. Veel hikers wildkamperen ook op de Peaks of the Balkan trail; bedenk wel dat de lokale bevolking hier niets aan verdient.

Een aantal reisorganisaties biedt een self-guided trekking of groepsreis over the Peaks of the Balkan aan, maar ik heb er helaas geen een gevonden die de gehele route aanbiedt. Organisaties als Book a Trekking en TheBalkantrail.com (Travelbase) bieden slechts deeltrajecten aan. Als je gaat kamperen kun je deze reis echter prima zonder organisatie doen. Juni tot oktober is de beste reistijd, maar ook de periode dat je de meeste drukte kan verwachten.

Voorbeelden van wandelreizen in Albanië

Hoogtepunten

  • Accursed Mountains (Prokletije): Dit prachtige berggebied, ook bekend als de Vervloekte Bergen, biedt spectaculaire wandelroutes met adembenemende uitzichten, kristalheldere bergmeren en unieke flora en fauna.
  • Valbona Vallei Nationaal Park: Dit nationale park, gelegen in de Accursed Mountains, staat bekend om zijn ongerepte natuur, schilderachtige valleien en uitdagende wandelpaden, zoals de Valbona naar Theth-route. Dit is een populaire etappe van de Peaks of the Balkan Trail.
  • Theth Nationaal Park: Theth staat bekend om zijn traditionele Albanese architectuur en de Thethi-vallei, die wordt omringd door steile bergen en watervallen. Het is een perfecte uitvalsbasis voor wandeltochten door de omliggende bergen.
  • Llogara Pas: Deze schilderachtige bergpas biedt adembenemende uitzichten op de Albanese Rivièra en de Ionische Zee. Het is een populaire plek voor wandelaars vanwege de panoramische routes en de mogelijkheid om de nabijgelegen Cika-piek te beklimmen.
  • Butrint Nationaal Park: Dit UNESCO-werelderfgoed omvat een oude Grieks-Romeinse stad te midden van weelderige mediterrane bossen. Het park biedt verschillende wandelpaden die langs historische ruïnes en door natuurlijke habitats lopen.
  • Karavasta Lagoon: Gelegen in het Karavasta-Mangrove Park, herbergt deze lagune een divers ecosysteem met zeldzame vogelsoorten en mangrovebossen. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers en biedt ook mogelijkheden voor rustige wandelingen langs de kust.
  • Divjaka-Karavasta Nationaal Park: Dit park omvat een gevarieerd landschap met bossen, moerassen, duinen en stranden. Wandelaars kunnen genieten van de wandelpaden door de ongerepte natuur en de kans om wilde dieren te spotten, zoals de zeldzame Dalmatische pelikaan.
  • Blue Eye (Syri i Kaltër): Deze natuurlijke bron, gelegen in de buurt van Saranda, is een diepe bron met kristalhelder blauw water dat uit een kalksteenrots borrelt. Het omliggende gebied biedt rustige wandelpaden door dichte bossen en langs kabbelende beekjes.
  • Mount Dajti Nationaal Park: Dit park ligt in de buurt van de hoofdstad Tirana en biedt verschillende wandelpaden door beboste heuvels en bergachtige landschappen. Vanaf de top van de berg Dajti kunnen wandelaars genieten van een panoramisch uitzicht over Tirana en het omliggende platteland. Vanuit Tirana gaat er een kabelbaan naar boven.

Reisinspiratie & Tips

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...

De Camino Ingles: van Ferrol naar Santiago de Compostela

De kortste volwaardige Camino naar Santiago! Ik liep de Camino Ingles vanaf Ferrol in 4 dagen; als je via een reisorganisatie boekt maak je minder lange dagafs...