Wandelvakantie IJsland

Wandelvakantie IJsland

ijsland
bestemmingen icoon o.a.Laugavegur Trail, Jökulsarlon, Reykjavik, Mývatn & Geysir
aanbieders Individuele wandelvakanties & groepswandelreizen
prijs Verschillende wandelniveaus en type accommodaties
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Ruige natuur, gletsjermeren, watervallen, geisers en vulkanen

IJsland, bekend als het ‘Land van Vuur en IJs’, is een uitstekende bestemming voor wandelvakanties, dankzij zijn unieke en dramatische landschappen. Het biedt een scala aan wandelroutes die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren avonturiers. De variëteit in het landschap, van actieve vulkanen en geothermische velden tot uitgestrekte gletsjers en diepe fjorden, zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Een van de meest populaire wandelroutes is de Laugavegur Trail, die loopt van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Deze route staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en gevarieerde terrein, inclusief rhyolietbergen, zwarte zandwoestijnen en warmwaterbronnen. Voor een kortere wandeling is de omgeving rond de waterval Gullfoss en de geiser Geysir in de Gouden Cirkel ideaal. Hier kunnen wandelaars genieten van relatief eenvoudige paden met spectaculaire uitzichten op enkele van IJslands beroemdste natuurlijke wonderen. Met een huurauto kun je heel specifiek plannen welke (dag)tochten je wilt ondernemen, maar ook voor rugzakwandelaars met tent heeft IJsland veel te bieden.

Als je op wandelvakantie naar IJsland gaat dien je goed voorbereid te zijn op snel veranderende weersomstandigheden en moeten beschikken over de juiste uitrusting. Het wandelseizoen loopt voornamelijk van juni tot september, wanneer de paden het meest toegankelijk zijn

Er zijn individuele wandelvakanties en groepswandelreizen naar IJsland te boeken. De reizen zijn vaak inclusief bagagevervoer. Uitzonderingen hier op vormen de trekking door the middle of nowhere, zoals de Laugavegur Trail.


Voorbeelden van wandelreizen in IJsland

Hoogtepunten

  • Þingvellir National Park (Thingvellir) – Wandelaars kunnen genieten van indrukwekkende kloven en heldere, visrijke wateren.
  • Landmannalaugar – Bekend om zijn rhyolietbergen met hun veelkleurige rotsformaties, biedt Landmannalaugar fantastische wandelroutes door lavavelden en geothermische gebieden, en is het startpunt van de beroemde Laugavegur trektocht.
  • Gletsjer Vatnajökull – Als de grootste gletsjer van Europa biedt Vatnajökull vele wandelmogelijkheden, waaronder begeleide tochten die je dichtbij de indrukwekkende ijsgrotten en seracs brengen.
  • Jökulsárlón Gletsjerlagune – Dit grote gletsjermeer aan de rand van Vatnajökull is beroemd om de drijvende ijsbergen die van de gletsjer afkalven. Een uniek spektakel dat prachtige foto’s oplevert.
  • Myvatn – Dit geothermische gebied biedt een diverse verzameling van natuurlijke fenomenen, waaronder vulkanische kraters, warmwaterbronnen en rijke vogelpopulaties, perfect voor zowel korte wandelingen als langere trektochten.
  • Asbyrgi Canyon – Deze hoefijzervormige kloof, volgens de legende gecreëerd door de hoef van het paard van Odin, is een oase van rust en groen, en biedt rustige wandelroutes door bosrijke gebieden en langs kliffen.
  • Fjallabak Natuurreservaat – Dit minder bezochte reservaat biedt ruige landschappen van bergen en vulkanische activiteit. Het is een uitstekende plek voor diegenen die de drukte willen vermijden en de ruwe natuur van IJsland willen ervaren.
  • Skaftafell in Vatnajökull National Park – Dit gebied combineert gletsjers, pieken en watervallen, waaronder de beroemde Svartifoss, omgeven door zwarte basaltkolommen. Een ideaal startpunt voor verschillende wandelroutes.
  • Snæfellsjökull National Park – Gelegen op het Snæfellsnes schiereiland, dit park is gecentreerd rond de mythische Snæfellsjökull vulkaan, die beroemd werd door Jules Verne’s roman ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’. Wandelaars kunnen genieten van zowel kust- als bergwandelingen.
  • Kerlingarfjöll in de Hooglanden – Dit gebergte in het hart van IJsland staat bekend om zijn geothermische activiteit en de kleurrijke rhyolietbergen. Het is een fantastische plek voor ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een uitdaging in een unieke omgeving.

De Laugavegur Trail

De Laugavegur Trail in IJsland is een van de meest bekende en populaire wandelroutes van het land. Deze trektocht, die zich uitstrekt over ongeveer 55 kilometer, verbindt Landmannalaugar in het noorden met Þórsmörk in het zuiden. De route voert wandelaars door een divers landschap van kleurrijke rhyolietbergen, uitgestrekte lavavelden en geothermische warmwaterbronnen. Laugavegur betekent “De Weg van het Water”, en dat is ook precies wat deze route doet: je volgt een stroom.

Typisch nemen wandelaars vier tot vijf dagen om de tocht te voltooien, waarbij overnacht wordt in berghutten die door de IJslandse Toeristenvereniging worden beheerd. In de hutten zijn snacks en dergelijke te koop, maar voor maaltijden dien je zelf de ingrediënten mee te nemen. De paden zijn tamelijk goed en vergen niet al te veel conditie; de zwaarte van de Laugavegur Trail zit hem vooral in het weer en de zeer beperkte voorzieningen. De trail kan ook worden verlengd met een extra segment naar Skógar, dat bekend staat om zijn indrukwekkende waterval.

Onderweg zijn er vele natuurlijke bezienswaardigheden, zoals de obsidiaanvelden bij Hrafntinnusker, de diepe kloven van Álftavatn en de weidse uitzichten vanaf de bergpas Fimmvörðuháls. Je kunt deze meerdaagse trekking onderdeel laten uitmaken van je wandelvakantie in IJsland, en de rest van het land bijvoorbeeld met een huurauto ontdekken en hier en daar dagwandelingen maken.

Reisinspiratie & Tips

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...

De Camino Ingles: van Ferrol naar Santiago de Compostela

De kortste volwaardige Camino naar Santiago! Ik liep de Camino Ingles vanaf Ferrol in 4 dagen; als je via een reisorganisatie boekt maak je minder lange dagafs...