Wandelvakantie Zweden

Wandelvakantie Zweden

zweden
bestemmingen icoon o.a. St. Olavspad, Kungsleden, Skåneleden & Zweeds Lapland
aanbieders Individuele wandelvakanties & groepswandelreizen
prijs Verschillende wandelniveaus en type accommodaties
Wij vergelijken o.a.
eigenwijze reizen ANWB Reizen SNP Natuurreizen Fital reizen sawadee djoser

Wandelen langs meren, oerbossen en ruige bergen

Zweden, met zijn uitgestrekte, gevarieerde landschappen en toegewijde natuurbehoud, is een uitstekende bestemming voor wandelvakanties. Er wordt veel minder op ‘wandelvakantie zweden’ gezocht dan op wandelvakanties in bijvoorbeeld Schotland, Oostenrijk en Duitsland. Misschien omdat het toch een beetje onbekend terrein is.

Het land biedt echter een reeks aan wandelpaden die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren wandelaars. Van de uitdagende Kungsleden in het noorden, die de ruige schoonheid van Lapland doorkruist, tot de schilderachtige kustpaden van Skåne in het zuiden, er is voor elk wat wils. Voor pelgrims die eens wat anders willen dan de Camino in Spanje biedt het Olavspad een mooie alternatieve pelgrimage.

Veel van de Zweedse wandelroutes zijn goed gemarkeerd en onderhouden, met comfortabele berghutten of campings langs de route voor overnachtingen. Dit maakt het gemakkelijk om meerdaagse trektochten te plannen zonder zware uitrusting mee te hoeven dragen. Daarnaast zijn er talrijke nationale parken zoals Sarek en Abisko die beschermde natuur bieden waar zeldzame flora en fauna te zien zijn, evenals adembenemende natuurverschijnselen zoals het noorderlicht.

Een uniek aspect van wandelen in Zweden is het ‘allemansrätten’, oftewel het recht van openbare toegang, dat het mogelijk maakt vrijwel overal in de natuur te wandelen, kamperen of bessen te plukken, zolang je de natuur respecteert en geen sporen achterlaat.

Er zijn individuele wandelvakanties en groepswandelreizen naar Zweden te boeken. De reizen zijn bij trektochten vaak inclusief bagagevervoer. Bij een standplaats-wandelvakantie in Zweden blijft je bagage gewoon in het hotel.


Kungsleden

Kungsleden, ofwel ‘Het Koningspad’, is een befaamd wandelpad in Zweden dat zich uitstrekt over ongeveer 440 kilometer door een van Europa’s laatste grote wildernissen. Het pad doorkruist het indrukwekkende landschap van Lapland, van Abisko in het noorden tot Hemavan in het zuiden. De hele route lopen kost je ongeveer een maand, al zullen geopende hikers dit in minder tijd kunnen.

Wandelaars kunnen genieten van de uitgestrekte uitzichten, arctische flora en fauna, en de majestueuze bergen. De Kungsleden is toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren wandelaars en is vooral populair in de zomer, wanneer de middernachtzon zorgt voor lange dagen. Houd wel rekening met natte dagen en beperkte faciliteiten. Ook wat betreft boodschappen en voedsel zul je goed moeten plannen. De route biedt echter een unieke kans om de natuurlijke schoonheid en serene rust van Noord-Zweden te ervaren. Een geweldig boek over de Kungsleden is ‘Noorderlichtlopers’ van Tim Voors. Hij liep deze route met tent. Mocht je de volledige Kungsleden gaan lopen geeft dit boek jee uitstekend beeld an wat je te wachten staat.

St. Olavspad

Het Olavspad, ook bekend als St. Olavsleden, is een historisch pelgrimspad dat Zweden met Noorwegen verbindt. Deze route van ongeveer 580 kilometer loopt van de Zweedse stad Sundsvall naar de Nidarosdom in Trondheim, Noorwegen. Het pad is vernoemd naar de Noorse koning Olav Haraldsson en is de Scandinavische tegenhanger van de bekende Camino de Santiago. Wandelaars en pelgrims volgen dit spoor door gevarieerde landschappen, inclusief dichte bossen, rustige meren en pittoreske dorpjes. Omdat het geen al te zware route is is het een van de meest populaire wandelvakanties in Zweden. Onderweg zijn er verschillende accommodaties en diensten beschikbaar voor de reizigers. De Noorse variant van het Olavspad kreeg snel meer bekendheid in Nederland toen Ria Warmerdam er een Nederlandstalige wandelgids over uitbracht.

Populaire wandelroutes in Zweden

Andere mogelijkheden om te gaan wandelen in Zweden zijn de volgende bekende wandelroutes:

 • Kebnekaise
 • Sörmlandsleden Trail
 • Edsåsdalen
 • >Hoge Kustroute
 • De Emigranten route (Utvandrarleden)
 • Mörbylångaleden
 • Skåneleden

Voorbeelden van wandelreizen in Zweden

Hoogtepunten

 • Kungsleden (Het Koningspad) – Dit beroemde wandelpad biedt een adembenemend uitzicht op de Zweedse wildernis, inclusief bergen, rivieren en valleien. De uitdaging zit hem meer in het weer en de faciliteiten dan in de route zelf.
 • Abisko Nationaal Park – Bekend om zijn natuurlijke schoonheid en als een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien.
 • Sarek Nationaal Park – Een afgelegen en uitdagend park in Lapland, ongerept en vol met ruige pieken en gletsjervalleien, ideaal voor ervaren avonturiers.
 • Gotland – Het grootste eiland van Zweden, bekend om zijn unieke kalksteenlandschappen, middeleeuwse geschiedenis en rijke biodiversiteit.
 • Göta Kanaal – Dit historische kanaal biedt prachtige wandelroutes langs waterwegen, doorspekt met charmante dorpjes en historische bezienswaardigheden.
 • Skåneleden – Een uitgestrekt wandelnetwerk in het zuiden van Zweden dat door beukenbossen, langs kustlijnen en over glooiende heuvels loopt.
 • Padjelantaleden – Gelegen naast het Sarek Nationaal Park, dit pad is iets toegankelijker en biedt prachtige uitzichten zonder de extreme afzondering.
 • Öland – Een eiland met unieke flora en fauna, historische locaties en uitgestrekte landschappen die ideaal zijn voor zowel korte wandelingen als lange trektochten.
 • High Coast (Höga Kusten) – Een UNESCO Werelderfgoedlocatie bekend om zijn dramatisch stijgende kustlijn en rijke natuurlijke habitats, perfect voor zowel wandelaars als klimmers.
 • Tyresta National Park en Natuurreservaat – Dicht bij Stockholm, dit park biedt oude bossen en meren, ideaal voor dagwandelingen en natuurbeleving dicht bij de stedelijke omgeving.

Reisinspiratie & Tips

Wales Offas Dyke

Wat is het verschil tussen wandelen, hiken, trekking en expedities?

xxxx Hiken x Trekking x Expedities x Wandelen x Onze Zuiderburen noemen wandelen trouwens 'stappen' en hardlopen noemen zij voor het...

De Camino Ingles: van Ferrol naar Santiago de Compostela

De kortste volwaardige Camino naar Santiago! Ik liep de Camino Ingles vanaf Ferrol in 4 dagen; als je via een reisorganisatie boekt maak je minder lange dagafs...